Južná Kórea vyzvala USA a KĽDR k ústupkom

Juhokórejský prezident Mun Če-in v pondelok vyhlásil, že Spojené štáty a Severná Kórea by mali ustúpiť zo svojich pozícií tak, aby mohli v blízkej dobe začať dialóg. KĽDR v pondelok zopakovala, že je ochotná rokovať s USA a zlepšiť vzájomné vzťahy.

26.02.2018 14:20
debata (3)

Washington ale trvá na tom, že s Pchjongjangom začne viesť rozhovory až potom, čo Severokórejčania urobia konkrétne kroky smerom k jadrovému odzbrojeniu. Vzdať sa svojho jadrového zbrojného programu KĽDR naďalej odmieta.

„Severná Kórea v poslednom období dáva najavo, že je prístupná rozhovorom so Spojenými štátmi, a tiež USA hovorí o dôležitosti dialógu,“ vyhlásil v pondelok juhokórejský prezident. "Je potrebné, aby Spojené štáty znížili svoje nároky pred rozhovormi so Severnou Kóreou.

A Severná Kórea by mala ukázať, že je ochotná pristúpiť na denuklearizáciu. Je dôležité, aby USA a KĽDR zasadli k rokovanianiam čo najrýchlejšie," dodal Mun.

Ochotu rokovať so Spojenými štátmi opakovane vyjadril generál Kim Jong-čchol, ktorý pricestoval do Južnej Kórey na čele severokórejskej delegácie na nedeľné slávnostné zakončenie zimných olympijských hier, oznámila v pondelok juhokórejská prezidentská kancelária. Biely dom ale vo svojom vyhlásení napísal, že všetky rozhovory s KĽDR musia viesť k ukončeniu jadrového programu.

Zdôraznil tiež, že medzinárodné spoločenstvo musí pokračovať v maximálnom tlaku na Severnú Kóreu prostredníctvom sankcií. „Uvidíme, či tvrdenie Pchjongjangu ohľadom ochoty k rozhovorom predstavuje prvý krok na ceste k denuklearizácii,“ napísal Biely dom.

Zimná olympiáda v juhokórejskom Pchjongčchang sa stala prostriedkom k zblíženiu oboch Kóreí po dlhom období napätia vyvolanom opakovanými severokórejskými jadrovými a raketovými zbrojnými testami, ktoré sú v rozpore s rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN.

Severokórejská delegácia pri rokovaní s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom a s ministrom pre zjednotenie Čo Mjong-Kjon v Soule sľúbila, že bude pokračovať v posilňovaní medzikorejských vzťahov.

V Soule sa v pondelok na demonštrácii zišli stovky juhokórejských pravicových aktivistov, ktorí kritizovali prezidenta Muna a jeho vládu, že prijali severokórejskú delegáciu, predovšetkým potom podpredsedu Ústredného výboru Kórejskej strany práce Kim Jong-čchola. Pálili severokórejské vlajky a nožom rozrezali portrét severokórejského diktátora Kim Čong-una.

KĽDR svoj podiel na tragédii popiera. V tom istom roku údajne Kim Jong-čchol naplánoval tiež ostreľovanie juhokórejského ostrova Jonpchjong, ktoré si vyžiadalo štyri juhokórejské obete. Osemčlenná severokórejská politická delegácia opustí Južnú Kóreu v utorok. V tom období majú v pohraničnom pásme začať mezikorejské rozhovory o účasti KĽDR na paralympijských hrách, ktoré sú naplánované na 9. až 18. marca.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #armáda #Severná Kórea #Južná Kórea #Mun Če-in