Konzervatívna Saudská Arábia pustí ženy do armády, ostrému boju sa zrejme vyhnú

Saudská Arábia po prvý raz sprístupnila žiadosti o vstup do armády aj pre ženy.

26.02.2018 16:57
Saudská Arábia, ženy, islam, burka Foto:
Obyvateľky saudskoarabskej metropoly Rijád.
debata (2)

Tie môžu do štvrtka žiadať o pozície vojačiek v provinciách Rijád, Mekka, al-Kásim a Medina. Žiadateľky musia spĺňať dovedna 12 požiadaviek, ako napríklad byť vo veku 25 až 35 rokov, mať saudskoarabské občianstvo a vysokoškolský ti­tul.

Okrem toho so svojimi mužskými poručníkmi, teda bratmi, manželmi či synmi, musia mať miesto pobytu v tej istej provincii ako je miesto výkonu práce. Ako informuje spravodajský portál BBC, úlohy vojačiek nebudú zrejme zahŕňať boj, ale skôr im umožnia pracovať v oblasti bezpečnosti.

Rozhodnutie prijať do armády ženy je jednou z mnohých reforiem, ktoré v uplynulých mesiacoch zaviedli v konzervatívnom moslimskom kráľovstve. Tie napríklad zahŕňajú právo žien šoférovať či navštevovať športové podujatia na štadiónoch.

Ľudskoprávni aktivisti však tvrdia, že tamojší diskriminačný systém mužského poručníctva zostáva nezmenený aj napriek tomu, že vláda hovorí o jeho zrušení. V tomto systéme si musia dospelé ženy pýtať povolenie na cestovanie, al tiež prácu či návštevu lekára.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #islam #Saudská Arábia #ženy #vojačky