Medzi ruskými žoldniermi v Sýrii sú vraj aj Ukrajinci

Medzi žoldniermi ruskej Vagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti nasadenými na sýrskom bojisku sú aj takmer štyri desiatky Ukrajincov - a nejde len o separatistov z Donbasu na východe Ukrajiny. Uviedol to denník Ukrajinská pravda s odvolaním sa na poznatky ukrajinskej tajnej služby SBU, ktorej sa vraj podarilo získať údaje o dvoch tisíckach žoldnierov Vagnerovej spoločnosti. Tá totiž bojovala aj v Donbase.

26.02.2018 22:52
syria, idlib, bombardovanie, Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (12)

„SBU má informácie, že pri vytváraní Vagnerovho kontingentu pre Sýriu vytvorili samostatnú jednotku ľudia pochádzajúci z Ukrajiny,“ povedal Rádiu Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL) Ihor Huskov, šéf kancelárie riaditeľa SBU. Jednotku Karpaty pôvodne cvičili ako záškodnícku skupinu, ktorá mala pôsobiť v tyle ukrajinskej armády, nakoniec ju však poslali do Sýrie.

Mychajlo Polynkov, ktorí predtým bojoval v radoch separatistov, tvrdí, že Ukrajinci predstavujú „útočné jadro“ žoldnierov a že týchto ľudí s bojovými skúsenosťami z Donbasu posielajú na sýrskom bojisku na najhoršie miesta.

Podľa SBU v Sýrii prišli o život najmenej traja ukrajinskí žoldnieri v ruských službách: Eduard Prichoďko (48), Oleksandr Konašenkov (27) a Oleksandr Kyjaško (23) boli zabití ešte v roku 2016. Kolujú povesti, že len pri oslobodzovaní Palmýry z rúk tzv. Islamského štátu bolo zabitých 11 Ukrajincov.

Motívom k vstupu Ukrajincov do ruských služieb môžu byť ich problémy so zákonom vo vlasti, ale aj zárobky: vojak si vo Vagnerovej spoločnosti zarobí mesačne aj 240 000 rubľov (takmer 3,5-tisíc eur), aj keď Ukrajincom vraj dávajú len 100 000 až 150 000 (asi 1 450 až 2 170 eur). Možno aj preto, že ich údajne verbujú vo väzniciach.

Denník Ukrajinská pravda sa nezmienil, či nejakí ukrajinskí žoldnieri prišli o život po boku svojich ruských spolubojovníkov pri americkom nálete 7. februára na zoskupenie provládnych vojsk v Sýrii. Po tomto nálete bola aj Moskva nútená oficiálne pripustil, že v Sýrii sú tiež Rusi, ktorí nie sú nasadení v rámci oficiálnej ruskej armády.

Rusko sa angažuje na sýrskom bojisku od septembra 2015, najmä nasadením letectva na podporu síl prezidenta Bašára Asada. O účasti ruských žoldnierov v pozemných operáciách až doteraz informovali len médiá.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Ukrajina #žoldnieri