Obmedzenie predaja zbraní v USA: Najprv silné reči, potom vlažný prístup

Prvá schôdza amerického Kongresu po masakre vo floridskej škole sa napriek očakávaniam nezaoberala konkrétnymi návrhmi na obmedzenie predaja zbraní, o ktorých prebieha v Spojených štátoch dlho nevídaná verejná debata. Zákonodarcovia sa nepostavili ani za návrhy prezidenta Donalda Trumpa, ktorý naznačil ochotu ísť do sporu s vplyvnou lobby majiteľov zbraní.

27.02.2018 07:09 , aktualizované: 08:28
debata (5)

Do streľby na strednej škole vo floridskom Parklande, pri ktorej pred dvoma týždňami zomrelo 17 ľudí, neboli republikáni ochotní debatu o kontrole zbraní otvoriť. Tlak študentov a návrhy republikánskeho prezidenta na zvýšenie vekovej hranice pri nákupe zbraní a na vyzbrojenie učiteľov ale zmenili situáciu a zvýšili očakávania, že zákonodarcovia začnú konať.

Prvá schôdza po desaťdňovej prestávke však zástancom obmedzenia predaja zbraní príliš veľa dôvodov na optimizmus nepriniesla. Republikánski zákonodarcovia sa podľa amerických médií k možným legislatívnym aktivitám nechceli príliš vyjadrovať.

Kontrolovať chcú idiotov, nie zbrane

„Nemyslím, že by sme potrebovali lepšiu kontrolu zbraní. Myslím, že potrebujeme lepšiu kontrolu idiotov,“ povedal podľa televízie CNN republikánsky senátor John Kennedy na otázku, či podľa neho môže nejaký z verejnosťou diskutovaných návrhov prejsť.

Republikáni opatrne dávali najavo ochotu pristúpiť na rozšírenie povinností štátnych a federálnych úradov, ktoré by mali vkladať viac informácií do databázy slúžiacej na kontrolu záujemcov o kúpu zbrane. Aj tento návrh, ktorý demokrati považujú za úplne zanedbateľný posun vpred, však jeden z republikánskych senátorov pripravil o možnosť prejsť v zrýchlenom konaní a čaká ho podrobná debata.

Trumpov úrad v pondelok oznámil, že sa prezident chce v stredu stretnúť so zástupcami oboch strán, aby o možných zmenách diskutovali.

Sklamaní demokrati

Vodca opozičných demokratov v Senáte Chuck Schumer dal najavo sklamanie z postupu konkurenčné strany.

„Demokrati sa domnievajú, že reakcia Kongresu na parklandskú streľbu by mala zahŕňať prinajmenšom zákon o univerzálnych kontrolách (záujemcov o kúpu), ktorý by vyriešil medzery týkajúce sa predajných predvádzacích akcií a internetového predaja, ktoré umožňujú, aby zbrane končili v nesprávnych rukách,“ uviedol Schumer.

Niekoľko republikánov síce pred schôdzou opatrne podporilo návrh zvýšenie federálneho vekového limitu na nákup pušky zo súčasných 18 na 21 rokov, priamo v Kongrese sa však tejto téme republikánski politici vyhýbali.

Sú v tom peniaze?

Mnohí z nich pritom čelia verejnému tlaku kvôli svojmu napojeniu na Národnú asociáciu držiteľov zbraní (NRA), ktorá niektorým z nich sponzoruje kampaň.

Sama NRA akékoľvek obmedzenia odmieta. Hovorkyňa asociácie Dana Loeschová vyhlásila, že masakry na školách vrátane tej floridskej sú dôsledkom politickej nerozhodnosti a chýb polície a úradov. Odkázala tak na fakt, že policajt pridelený k floridskej škole bol počas streľby mimo budovy a nijako nezareagoval. Jeho právny zástupca v pondelok vysvetľoval, že sa domnieval, že sa strieľa vonku a chránil preto vstup do budovy.

Trump: Policajti pri škole sa zachovali odporne

Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že on sám i ďalší politici by sa zachovali lepšie ako policajti pri budove strednej školy na Floride, kde bývalý študent 14. februára zastrelil 17 ľudí. Podľa agentúry DPA sa tak vyjadril na pondelňajšom stretnutí s desiatkami amerických guvernérov v Bielom dome.

Správanie ozbrojeného zástupcu šerifa, ktorý sa v čase útoku nachádzal v areáli školy, nevstúpil však do budovy, kde sa odohrala prevažná časť masakry, označil Trump za „odporné“. Tak isto zhodnotil aj pomalý postup ďalších policajtov privolaných na miesto streľby.

„Nikdy neviete, kým nepodstúpite skúšku, ale myslím si, naozaj verím, že by som tam vbehol, aj keby som nemal zbraň,“ povedal prezident. „A myslím si, že by to urobila aj väčšina ľudí v tejto miestnosti, pretože väčšinu z vás poznám,“ dodal počas stretnutia s guvernérmi.

Kritizovaných policajtov podľa Trumpa nemožno považovať „práve za nositeľov čestných medailí“ a to, ako sa zachovali, bolo „úprimne povedané odporné“.

Prezident pri tejto príležitosti prisľúbil, že sám podnikne kroky, aby boli zakázané urýchľovače paľby z poloautomatických pušiek, známe ako tzv. bump stocky. „Je mi jedno, či to spraví alebo nespraví Kongres,“ citovala ho DPA s tým, že je nejasné, či môže šéf Bieleho domu zakázať používanie takýchto zariadení i bez toho, aby sa o to pričinili zákonodarcovia. Trump taktiež zopakoval svoj minuloýždňový návrh „opevniť školy, aby boli menej napadnuteľné, čoho súčasťou je aj umožnenie dobre vyškoleným a preskúšaným pracovníkom nosiť skryté strelné zbrane“.

Váhavosť Kongresu vidia ako zásadnú prekážku zmien študenti, ktorí sa po masakre stali najaktívnejšou skupinou Američanov usilujúcou sa o obmedzenie predaja zbraní. Na marec majú v pláne dve veľké akcie, celonárodný štrajk a protest vo Washingtone. Svoje aktivity však hodlajú udržať až do jesenných kongresových volieb, v ktorých chcú podporiť zákonodarcov súhlasiacich s obmedzeniami.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Florida #streľba #Kongres #Donald Trump #predaj zbraní #legislatívna zmena