Grécky minister odstúpil, jeho žena poberala tisíce eur, ktoré jej nepatrili

Grécky minister hospodárstva a rozvoja Dimitris Papadimitriou odstúpil. Podľa agentúry Reuters to oznámil jeden z ministrových poradcov. Papadimitriou podal demisiu potom, čo premiér Alexis Tsipras v pondelok odvolal jeho manželku z funkcie námestníčky ministerky práce kvôli tomu, že neoprávnene poberala finančnú podporu na bývanie.

27.02.2018 08:54
debata (1)

Papadimitriou podľa citovaného činiteľa rezignoval hneď v pondelok v noci po odvolaní svojej ženy. „Komunikoval s predsedom vlády a oznámil mu, že tak robí kvôli politickej citlivosti“ problému okolo manželky, povedal zdroj Reuters z ministerstva hospodárstva. Dodal, že Tsipras demisiu prijal.

Papadimitriuova žena Rania Antonopuluová musela z funkcie odísť potom, čo vyšlo najavo, že poberala príspevok na bývanie, hoci v oblasti Atén vlastní nehnuteľnosť. Podľa webu gréckeho denníka Preto Thema tak za takmer dva roky prišla k 23-tisíc eurám.

Antonopuluová, ktorá pred príchodom do vlády v januári roku 2015 pracovala vo výskume v Spojených štátoch, sa bránila tvrdením, že iba využila platný zákon z roku 1994. Ten námestníkom a ministrom, ktorí nie sú z hlavného mesta, umožňuje brať podporu na nájom.

Pre Tsiprasa, ktorý po volebnom víťazstve v roku 2015 sľuboval, že nová vláda skoncuje s chamtivými zvykmi svojich predchodcov, ale táto aféra predstavovala vážnu nepríjemnosť. Vládnuca ľavicová formácia SYRIZA značne zaostáva vo volebných preferenciách za opozičnými konzervatívcami, ktorí majú veľkú šancu budúce voľby vyhrať.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #demisia #škandál #príspevok na bývanie #minister hospodárstva