Spolkový súd v Lipsku rozhodol, že zákazy jazdy naftových áut v nemeckých mestách sú právne prípustné

Vodiči musia počítať so zákazmi jazdy naftových áut v niektorých nemeckých mestách. Spolkový správny súd v Lipsku v utorok rozhodol, že tieto zákazy sú právne prípustné. Prvé zákazy jazdy by podľa ochrancov životného prostredia z organizácie Deutsche Umwelthilfe, ktorá prípad iniciovala, mohli prísť už tento rok. Týkať sa do budúcna môžu až niekoľkých desiatok miest.

27.02.2018 13:02
debata (1)

Spolkový správny súd prejednával dva prípady, v ktorých súdy nižšej inštancie nariadili Severnému Porýnie-Vestfálsku a Bádensku-Württembersku, aby upravili plány čistoty ovzdušia pre Düsseldorf a Stuttgart tak, aby tieto mestá čo najrýchlejšie začali dodržiavať hraničné hodnoty oxidu dusičitého (NO2).

Súd v Stuttgarte pritom konštatoval, že zákazy jazdy naftových áut sú najefektívnejším opatrením na zlepšenie čistoty ovzdušia a je k nim možné pristúpiť bez ďalších legislatívnych zmien už teraz.

S tým v utorok vyslovil súhlas aj nemecký najvyšší správny súd, keď dovolanie týkajúce sa dvojica miest odmietol.

Vplyvy verdiktu môžu byť dramatické a nemusia sa týkať len väčšiny zo zhruba 15 miliónov dieselových osobných áut v Nemecku. Pozorovatelia očakávajú, že rozsudok bude mať vplyv aj na Českú republiku, kam môže smerovať rad starších naftových áut z Nemecka, ktoré teraz zrejme výrazne stratí na cene.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #zákaz #Lipsko #Stuttgart #Dusseldorf #naftové autá