Česká snemovňa nebude odvolávať Okamuru pre jeho výroky o koncentračnom tábore

Snemovňa nebude na terajšej schôdzi hlasovať o odvolaní predsedu SPD Tomia Okamuru z funkcie podpredsedu dolnej komory kvôli jeho výrokom o koncentračnom tábore v Letoch u Písku.

27.02.2018 15:18
debata

Šéf poslancov KDU-ČSL Jan Bartošek v utorok neuspel s návrhom na zaradenie tohto bodu do programu.

Návrh na Okamurovo odvolanie podpísal dostatok poslancov na to, aby sa o jeho zaradení mohlo hlasovať. Bartošek oznámil, že podpisov bolo 86. Potrebných bolo 80 podpisov, teda dve pätiny z celkového počtu poslancov.

Zaradenie návrhu do programu ale 70 zo 169 prítomných poslancov. Takisto 70 ich bolo proti, a to z radov SPD, ANO a KSČM.

Bartošek po neúspešnom hlasovaní vyčítal poslancom ÁNO, že sa správajú v mnohých ohľadoch rovnako ako komunisti v minulosti a svojím správaním prispievajú k deštrukcii politickej kultúry. Tým, že niektorí poslanci hlasovali proti alebo sa zdržali, sa podľa neho priznali k spochybňovaniu utrpení ľudí v koncentračnom tábore v Letoch. „Pre mňa osobne je to zneváženie utrpenia ľudí, ktorí zomreli v holokauste,“ povedal.

Podpredseda klubu STAN Vít Rakušan na podporu Bartoškovho návrhu prečítal ešte pred hlasovaním zoznam viac ako troch stoviek ľudí, ktorí v tábore v Letoch za protektorátu zomreli. „337 dôvodov pre odvolanie pána podpredsedu Snemovne,“ vyhlásil na záver svojho prejavu.

Okamura, ktorý v utorok vysvetľoval svoje výroky pri rokovaní snemovne frakcie ÁNO, sa k záležitosti v pléne nevyjadrili. Poslancom ÁNO vraj povedal len tri vety. „Povedal som, že za nepresné výroky som sa ospravedlnil, a vysvetlil som, že sme nespochybňovali hrôzy holokaustu,“ podotkol pred novinármi.

Už skôr Okamura povedal, že SPD nespochybňuje utrpenie ľudí v tábore v Letoch, má ale výhrady k tomu, ako sa rieši pietne miesto, a najmä na spôsob, akým štát odkúpil ošipárne v jeho blízkosti.

Šéf SPD v januári uviedol, že tábor v Letoch nebol oplotený a bol v ňom voľný pohyb. Neskôr sa ospravedlnil za vyjadrenie, že tábor nebol oplotený, uviedol však, že ho väčšinou nikto nestrážil a ľudia v ňom sa mohli voľne pohybovať.

debata chyba
Viac na túto tému: #odvolanie #koncentračný tábor #Snemovňa #SPD #Tomio Okamura #podpredseda