Ukrajinský filmár Oleh Sencov zmizol z ruskej väznice, tvrdia aktivisti

Ukrajinský filmár Oleh Sencov odsúdený v Rusku na 20 rokov väzenia zmizol z trestaneckej kolónie č. 8 v uralskom meste Labytnangi napriek tomu, že sa tam má nachádzať. Informovala o tom v utorok agentúra UNIAN s odvolaním sa na ľudskoprávnu organizáciu RosUznik.

27.02.2018 20:59
Oleh Sencov Foto: ,
Ukrajinský filmár Oleh Sencov.
debata (9)

Organizácia na sociálnej sieti Facebook uviedla, že v nedeľu poslala Sencovovi niekoľko listov cez elektronický systém federálnej väzenskej služby. V utorok prišla z väznice odpoveď, že listy neboli doručené, pretože daná osoba sa v zariadení nenachádza.

Podľa agentúry Interfax-Ukrajina Sencovova sestra Natalia Kaplanová na Facebooku napísala, že cez telefonické stredisko väznice jej odmietli poskytnúť akékoľvek informácie a v kancelárii riaditeľa nikto nedvíha telefón. „Začíname hľadať,“ dodala Kaplanová.

Ruský súd v auguste 2015 uznal Sencova za vinného z konšpirácie s cieľom spáchať teroristický útok a odsúdil ho na 20 rokov väzenia. Podľa súdu Sencov založil a viedol teroristickú skupinu. Súd ho uznal za vinného aj zo spáchania dvoch teroristických útokov a z prípravy tretieho, z pokusu získať výbušniny a z nezákonného držania strelných zbraní a munície organizovanou zločineckou skupinou.

Sencov vinu od začiatku súdneho vyšetrovania odmietal a hneď v úvode procesu vyhlásil, že neuznáva ani jurisdikciu ruského súdu. V súlade so spisom patrila Sencovom založená teroristická skupina pod krajne pravicové hnutie Pravý sektor pôsobiace na Ukrajine a zakázané v Rusku. Činnosť skupiny bola podľa súdu zameraná na destabilizáciu situácie na Krymskom polostrove tak, aby Rusko začalo zvažovať vypovedanie zmluvy o členstve tohto nového subjektu v zväzku Ruskej federácie.

Spoluobvinený v procese – Oleksandr Koľčenko – bol odsúdený na desať rokov väzenia.

Dvojicu odsúdených a ďalších dvoch mužov zadržali agenti ruskej Federálnej bezpečnostnej služby v máji 2014 na Kryme, kde sa údajne vo viacerých mestách chystali spáchať teroristické útoky. Zo Simferopola ich niekoľko dní po zatknutí previezli do Moskvy, kde boli vo vyšetrovacej väzbe.

Kauzami Hennadyja Afanasieva a Oleksija Čirného sa zaoberal iný súd, keďže začali spolupracovať s vyšetrovateľmi. Koncom roka 2014 ich ruský súd odsúdil na sedem rokov väzenia.

Sencov je rodákom z Krymského polostrova a bol veľkým odporcom jeho anektovania Ruskom na jar roku 2014, čomu predchádzalo sporné referendum. Sencovovi prívrženci, vrátane mnohých známych filmárov zo zahraničia, označili súdny proces s ním v Rusku za pomstu za Sencovove proukrajinské postoje.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #Rusko #Ural #Ukrajina #Krym #zmiznutie #Oleh Sencov