Kushner, Trumpov poradca a zať, stratil prístup k správam tajných služieb

Predstavitelia Číny, Spojených arabských emirátov, Izraela a Mexika súkromne diskutovali o možnostiach, ako ovplyvňovať Jareda Kushnera, ktorý je zaťom a poradcom amerického prezidenta Donalda Trumpa. S odvolaním sa na nemenovaných súčasných aj bývalých amerických činiteľov o tom informoval denník The Washington Post.

27.02.2018 23:31 , aktualizované: 28.02.2018 06:59
Trump kushner Foto: ,
Poradca a zať amerického prezidenta Donalda Trumpa Jared Kushner. V popredí na fotografii americká hlava štátu.
debata (5)

Zástupcovia cudzích krajín podľa The Washington Post hľadali spôsob, ako využiť Kushnerove obchodné dohody, jeho finančné problémy a nedostatočné politické skúsenosti. Či niektorý štát skutočne prikročil k činom, jasné nie je.

Kushnerov právny zástupca Abbe Lowell sa zatiaľ k správe The Washington Post nevyjadril. Komentár doteraz neposkytol ani Biely dom.

Stratil prístup k správam tajných služieb

Jared Kushner stratil kvôli chýbajúcej bezpečnostnej previerke prístup ku každodenným hodnotiacim správam tajných služieb určeným pre hlavu štátu.

S odvolaním sa na dvoch nemenovaných členov Trumpovej administratívy o tom informovala agentúra Reuters. Spomínaný analytický dokument, ktorý prezident dostáva každé ráno, je prísne tajný. Kushner doteraz nezískal potrebnú bezpečnostnú previerku, k správam mal ale prístup na základe dočasnej výnimky.

Kushner je Trumpovým blízkym spolupracovníkom a vďaka sobášu s prezidentovou dcérou Ivankou je v Bielom dome považovaný za kľúčovú osobu. Doteraz sa mu ale nepodarilo získať bezpečnostnú previerku. Denník The Washington Post cez víkend napísal, že jej získanie je zatiaľ v nedohľadne.

Trump sa prezidentského úradu ujal vlani v januári, Kushner ale za viac ako rok previerku nemá.

Previerku vydáva bezpečnostný úrad Bieleho domu na základe odporúčania Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), ktorý podrobne hodnotí žiadateľovu minulosť. Kushner podľa denníka USA Today musel žiadanku o previerku dokonca niekoľkokrát doplňovať o niektoré informácie, okrem iného o svoje kontakty s neamerickými občanmi, predovšetkým s Rusmi.

Vydanie potrebnej previerky pre Kushnera môže nariadiť prezident, ktorý by tak ale obišiel štandardný postup. Poradcovia pred takýmto krokom Trumpa varujú, pretože by to poškodilo vzťahy so spravodajskými službami a tiež vo vnútri Bieleho domu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #tajné služby #bezpečnostná previerka #Jared Kushner #Donald Trump