Madura vo venezuelských prezidentských voľbách vyzve opozičník Falcón

Proti venezuelskému autoritárskemu prezidentovi Nicolásovi Madurovi oficiálne kandiduje šéf opozičnej strany Progresívny postup Henri Falcón. V noci na stredu o tom informovala agentúra Reuters. Falcón stál v minulosti na strane Madurovho predchodcu Huga Cháveza, od ktorého sa však nakoniec odklonil.

28.02.2018 08:50
Henri Falcón Foto: ,
Venezuelský opozičný prezidentský kandidát Henri Falcon (v strede) po tom, ako zaregistroval svoju kandidatúru v prezidentských voľbách.
debata (4)

Falcónova kandidatúra, o ktorej sa doteraz špekulovalo, pochovala snahu venezuelskej opozície voľby bojkotovať. Bývalý guvernér a penzionovaný vojenský dôstojník Falcón však bojkot nevidí ako dobré riešenie súčasnej politickej aj ekonomickej krízy.

Opozícia považuje voľby za nedemokratické a účasť v nich by podľa niektorých strán legitimizovala podvodné praktiky autoritárskej Madurovej vlády. Madurov režim je opozíciou, množstvom krajín Latinskej Ameriky i USA kritizovaný, že dlhodobo prenasleduje svojich politických odporcov a kladie administratívne prekážky pre účasť opozície vo voľbách. Niektorí opoziční lídri majú zákaz uchádzať sa niekoľko rokov o politické funkcie.

Venezuela je už niekoľko rokov v hlbokej ekonomickej kríze. Obyvateľom sa nedostáva základných potravín a liekov. Ľudia umierajú na bežné infekčné choroby aj kvôli nedostatku antibiotík a asi 280-tisícom venezuelských detí hrozí tento rok podľa humanitárnej organizácie Caritas smrť kvôli podvýžive.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela #opozícia #prezidentské voľby #kandidatúra #Nicolas Maduro