Ruská ambasáda v USA má novú adresu: Námestie Borisa Nemcova 1

Ruskí diplomati vo Washingtone majú pred sídlom veľvyslanectva od utorka memento v podobe novej tabuľky. Vyníma sa na nej meno zavraždeného kritika Kremľa. Námestie Borisa Nemcova sa na mape metropoly USA objavilo presne na tretie výročie atentátu na niekdajšieho ruského vicepremiéra a neskoršieho opozičného lídra.

28.02.2018 10:00
debata (76)

Na slávnostnom premenovaní malého úseku Wisconsin Avenue, priliehajúcom k ruskej ambasáde, na Boris Nemtsov Plaza, sa zúčastnili predstavitelia hlavného mesta i viacerí kongresmani. Vladimira Kara-Murzu, dlhoročného spolupracovníka Nemcova a súčasného šéfa nadácie nesúcej jeho meno, neprekvapilo, že na ceremóniu neprišli ruskí diplomati.

„Podľa mňa však mnohí z budovy sledovali dianie so sympatiami. A už vôbec nepochybujem, že jedného dňa, v nie veľmi vzdialenej budúcnosti, budú ruskí diplomati vo Washingtone hrdí na to, že ich okná hľadia na námestie pomenované po ruskom štátnikovi,“ poznamenal Kara-Murza na sociálnej sieti.

zväčšiť Nová adresa vo Washingtone, na ktorej sídli aj... Foto: Reuters, Gershon Peaks
washington, usa, rusko, washington, nemcov Nová adresa vo Washingtone, na ktorej sídli aj ruská ambasáda - Námestie Borisa Nemcova.

Nejde o prvú podobnú symbolickú zmenu názvu vo Washingtone. Počas studenej vojny americká metropola už premenovala úsek 16. ulice pred vtedajšou sovietskou ambasádou po disidentovi Andrejovi Sacharovovi.

S návrhom pomenovať námestie po Nemcovovi prišiel vlani floridský republikánsky senátor Marco Rubio. Washingtonskú radnicu jeho iniciatíva zaujala a tento rok návrh jednomyseľne schválila. „Poslúži to ako každodenná pripomienka pre Vladimira Putina a jeho blízkych, že nemôžu použiť vraždu, násilie a zastrašovanie na umlčanie nesúhlasu“, povedal senátor Rubio týždenníku Weekly Standard a dodal: „Americký ľud stojí za tými Rusmi, ktorí statočne bojujú za slobodnú a demokratickú budúcnosť svojej krajiny.“

Kremeľ na rozhodnutie washingtonskej radnice reagoval bez zbytočnej hystérie. Dmitrij Peskov, hovorca prezidenta Putina, len lakonicky poznamenal, že názvy verejných priestranstiev sú v kompetencii amerických úradov. Kremeľ podľa neho nijakú odvetu nechystá, nevylúčil však možnosť, že po recipročnom opatrení môže siahnuť moskovská radnica.

Michail Degťariov, poslanec dolnej komory ruského parlamentu za nacionalistickú stranu Vladimira Žirinovského, už avizoval, že jeho stranícki kolegovia v mestskom zastupiteľstve na americkú provokáciu odpovedia návrhom, aby sa priestor pri bočnej časti areálu americkej ambasády v centre Moskvy premenoval na Severoamerickú slepú ulicu.

Je však len málo pravdepodobné, že by vedenie Moskvy chcelo spor okolo Nemcova zbytočne rozvíriť, najmä teraz, v citlivom čase, tri týždne pred prezidentskými voľbami. Primátor Sergej Sobjanin iba minulý týždeň prekvapujúco oznámil, že radnica vyhovie žiadosti, aby na dome, kde býval Nemcov, bola umiestnená pamätná tabuľa. V rozhodnutí, ktoré podpísal, sa podľa agentúry Interfax o Nemcovovi hovorí ako o „významnom štátnom a spoločenskom dejateľovi“.

Budova ruskej ambasády vo Washingtone na zábere... Foto: SITA/AP, J. Scott Applewhite
ruská ambasáda, rusko, usa, washington Budova ruskej ambasády vo Washingtone na zábere z augusta 2013.

Doteraz moskovské úrady podobné návrhy vždy zmietli zo stola s argumentom, že zvečniť meno nejakej osobnosti možno najskôr až desať rokov po jeho úmrtí. Stúpenci Nemcova už vlani na priečelie jeho bývalého domu pamätnú tabuľu umiestnili, prokremeľskí aktivisti ju však strhli a úrady im dali za pravdu, lebo vraj bola inštalovaná ilegálne. Moskovská radnica tiež odmietla pomenovať po Nemcovovi most neďaleko Kremľa, kde bol 27. februára 2015 zastrelený. Improvizovaný pomníček na mieste atentátu s fotografiami a kvetmi zase pracovníci komunálnych služieb opakovane odstraňovali.

Ústretovejší prístup úrady prejavili voči spomienkovým akciám k tretiemu výročiu atentátu. V nedeľu, v štrnásťstupňovom mraze, sa na moskovskom pochode na pamiatku Nemcova zúčastnilo takmer osemtisíc ľudí. Ďalšie stovky si politickú vraždu pripomenuli v utorok. Žiadali predovšetkým odhalenie organizátorov zločinu. Skupina vykonávateľov prepojená na prokremeľské vedenie Čečenska bola síce vlani odsúdená na dlhoročné väzenie, ale objednávatelia vraždy zostávajú naďalej neodhalení a nepotrestaní.

© Autorské práva vyhradené

76 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Washington #Boris Nemcov #ruská ambasáda