Afganský prezident vyzval Taliban, aby rokoval o mieri

Afganský prezident Ašraf Ghaní zároveň vyzval na rokovania medzi afganskou a pakistanskou vládou.

28.02.2018 09:41
Ašraf Ghaní Foto: ,
Afganský prezident Ašraf Ghaní
debata

Afganský prezident Ašraf Ghaní vyzval v stredu militantné hnutie Taliban, aby sa v záujme „záchrany krajiny“ zapojilo do mierových rokovaní s afganskou vládou.

Urobil tak na úvod druhej mierovej konferencie v Kábule, známej ako kábulský proces, na ktorej sa zúčastňujú zástupcovia viac ako 20 krajín a medzinárodných organizácií, nie však samotného Talibanu.

Podľa Ghaního vyjadrenia, ktoré priniesla agentúra AP, afganská vláda ponúka zázemie a bezpečnosť tým príslušníkom Talibanu, ktorí sa zapoja do mierového procesu. Prezident tiež povedal, že Kábul je v ochotný v mierových rokovaniach „zvažovať pohľad Talibanu“.

Ghaní podľa agentúry DPA na úvod konferencie ponúkol Talibanu prímerie a v prípade, že naň pristúpi, aj uznanie za politickú skupinu, vydanie afganských pasov, kanceláriu v hlavnom meste, prepustenie zajatcov a zrušenie sankcií. „Vodcovia a všetci členovia Talibanu, rozhodnutie je vo vašich rukách. Prijmite mier, príďte k rokovaciemu stolu a budujme túto krajinu spoločne,“ apeloval prezident.

Ghaní na prebiehajúcej konferencii zároveň vyzval na rokovania medzi afganskou a pakistanskou vládou.

Bezpečnostná situácia v Afganistane sa v posledných rokoch zhoršuje s tým, ako radikálny Taliban silnie. Americké zdroje odhadujú, že islamistickí fundamentalisti z tohto hnutia kontrolujú momentálne približne 13 percent územia krajiny, podľa iných údajov by však tento podiel mohol dosahovať až 40 percent.

Taliban v minulosti opakovane odmietol viesť priame rokovania s afganskou vládou, ktorú označuje za „bábkový režim“, a namiesto toho požadoval rokovania so Spojenými štátmi ako hlavným aktérom v dlhoročnom konflikte v Afganistane.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #Ašraf Ghaní