Fox News: Irán vybudoval v Sýrii základňu na uskladnenie rakiet

Tajné služby západných štátov získali informácie, že Irán vybudoval neďaleko sýrskeho Damasku vojenskú základňu, v ktorej sú hangáre na uskladnenie rakiet schopných zasiahnuť územie Izraela. Uviedla to v utorok americká televízia Fox News.

28.02.2018 09:43
debata (10)

Vojenský objekt sa údajne nachádza 12 kilometrov severozápadne od Damasku. Fox News na svojej webovej stránke zverejnil aj družicové snímky, ktoré majú zverejnené informácie potvrdzovať. Podľa televízie základňu spravujú jednotky osobitného určenia al-Kuds, ktoré patria pod iránske elitné revolučné gardy.

Podľa Fox News sú na iránskej základni vybudované dva hangáre – každý s rozlohou 500 metrov štvorcových -, ktoré majú slúžiť na uskladnenie rakiet stredného a krátkeho doletu. Fox News tvrdí, že takéto rakety môžu na území susedného Izraela zasiahnuť ktorýkoľvek cieľ.

Americká televízia pripomenula, že vlani sa za pomoci družicových snímok podarilo v Sýrii južne od Damasku objaviť inú Iránu slúžiacu vojenskú základňu. Objekt bol údajne zničený vlani v decembri pri raketovom útoku izraelskej armády.

Izrael prišiel v minulosti už viackrát s obvineniami, že Teherán na území Sýrie a Libanonu buduje objekty určené na výrobu vysoko presných riadených rakiet.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nedávno na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii varoval Irán, aby „neskúšal odhodlanie Izraela“. Vo svojom prejave podľa agentúry AP tiež varoval, že keď Irán nadobudne jadrové zbrane, jeho agresiu už nikto nezastaví.

Netanjahu ďalej povedal, že kolonizáciou Sýrie a Libanonu sa Irán usiluje založiť „impérium“, ktorého územie bude siahať až po pobrežie Stredozemného mora. Podľa Netanjahua Izrael nedopustí, aby Irán tieto krajiny natrvalo ovládol.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Irán #vojenská základňa