Sudca v USA zamietol žalobu voči výstavbe múru na hraniciach s Mexikom

"Veľké súdne víťazstvo," napísal Trump na sociálnej sieti v reakcii na rozsudok. Svoje predošlé vyjadrenia o sudcovi nespomenul.

28.02.2018 10:24
Donald Trump Foto: ,
Prezident Trump
debata

Americký sudca, ktorého Donald Trump kritizoval ešte ako prezidentský kandidát počas predvolebnej kampane, rozhodol v utorok v prospech federálnej vlády v prípade týkajúcom sa výstavby múru na hranici s Mexikom. Verdikt odstraňuje možnú závažnú prekážku naplnenia známeho Trumpovho predvolebného prísľubu, píše agentúra AP.

Federálny sudca Gonzalo Curiel odmietol argumenty štátu Kalifornia a aktivistov, podľa ktorých Trumpova vláda prekročila svoje právomoci, keď sa v prípade múru rozhodla neuplatniť zákony vyžadujúce, aby sa pred začiatkom výstavby vyhotovili posudky hodnotiace okrem iného jej vplyv na životné prostredie.

Žalobcovia tvrdili, že platnosť zákona z roku 2005, ktorý dáva ministerstvu pre vnútornú bezpečnosť široké možnosti neuplatňovania takýchto zákonov pre bezpečnostné bariéry na hranici, už vypršala.

„Veľké súdne víťazstvo,“ napísal Trump na sociálnej sieti v reakcii na rozsudok. Svoje predošlé vyjadrenia o sudcovi nespomenul.

Trump sa počas kampane sťažoval, ako Curiel postupuje v prípade obvinení z podvodov voči medzičasom už zaniknutej Trumpovej univerzite (Trump University), a vyhlásil, že sudca môže byť vzhľadom na svoj pôvod – ako syn mexických imigrantov – zaujatý. Trump žaloby voči svojej vzdelávacej agentúre po volebnom víťazstve ukončil mimosúdnym vyrovnaním za 25 miliónov dolárov bez toho, aby priznal pochybenie. Curiel v utorkovom 101-stranovom rozhodnutí spomenul podľa AP aj svoje korene a zdôraznil, že jeho súd nemôže a nebude posudzovať, či sú rozhodnutia o výstavbe hraničných bariér „politicky rozumné“.

Zamietnutá žaloba bola prvou voči múru na mexickej hranici za vlády Trumpa – a najnovšou, ktorá za dlhé roky sporov okolo tejto záležitosti neuspela.

Jedna zo žalujúcich skupín, Centrum pre biologickú diverzitu, už avizovala odvolanie. Jej právnik Brian Segee vyhlásil, že dať nevolenému šéfovi rezortu vnútornej bezpečnosti rozsiahle právomoci ignorovať zákony a devastovať prírodu na štátnych hraniciach je neústavné.

Hovorca ministerstva spravodlivosti Devin O'Malley verdikt privítal s tým, že Kongres dal vláde súhlas s bezodkladnou výstavbou múru, pričom vláda je rada, že môže pokračovať „v tejto dôležitej práci podstatnej pre záujmy našej krajiny“.

Hovorca rezortu vnútornej bezpečnosti Tyler Houlton dodal: „Jednoducho povedané, múry fungujú.“

Trump však napriek tomuto víťazstvu potrebuje, aby mu Kongres schválil financie na hraničné bariéry, konštatuje AP. Federálny Senát tento mesiac odmietol požiadavku na vyčlenenie 18 miliárd dolárov na tento účel, ktorú obsahoval neschválený balík legislatívnych opatrení v oblasti imigrácie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #USA #múr #Donald Trump