Rumunský protikorupčný úrad vlani vyšetroval rekordný počet prípadov

Rumunský prezident Klaus Iohannis ocenil úspechy Kövesiovej úradu a poznamenal, že "čísla neklamú".

28.02.2018 15:33
Rumunsko, korupcia, protesty Foto: ,
Vlani sa vládnuca Sociálnodemokratická strana (PSD) pokúsila dekriminalizovať niekoľko korupčných trestných činov, čím však v krajine spustila najväčšie pouličné protesty od pádu komunizmu.
debata

Rumunské Národné protikorupčné riaditeľstvo (DNA) viedlo vlani vyšetrovanie rekordného počtu prípadov korupcie, pričom pred súd bolo postavených tisíc úradníkov. Generálna prokurátorka DNA Laura Codruta Kövesiová však súčasne konštatovala, že korupcia je v Rumunsku stále veľmi rozšírená.

Kövesiová v stredu pri predstavovaní výročnej správy svojho úradu spresnila, že pred súdom sa vlani zodpovedali aj traja ministri, šiesti poslanci a bývalý predseda parlamentu. DNA podľa nej vlani úspešne vyriešil korupčné kauzy 713 úradníkov, vrátane 28 primátorov, 38 manažérov verejných inštitúcií a jedného senátora.

Napriek spomínaným úspechom Kövesiová konštatovala, že korupcia je v Rumunsku stále veľmi rozšírená. V tejto súvislosti spomenula, že niektorí manažéri nemocníc dostali milióny eur ako úplatky. Uviedla tiež, že sa zdvojnásobil počet prípadov sprenevery prostriedkov z Európskej únie.

Rumunský prezident Klaus Iohannis ocenil úspechy Kövesiovej úradu a poznamenal, že „čísla neklamú“. Pretrvávajúce útoky časti rumunských politikov voči Kövesiovej a spochybňovanie dôveryhodnosti DNA označil za „prejav zúfalstva od ľudí, ktorí (…) chcú podriadiť spravodlivosť politike“. Agentúra AP pripomenula, že na odvolanie Kövesiovej vyzval minulý týždeň minister spravodlivosti Tudorel Toader, ktorý ako dôvod uviedol vážne obavy zo spôsobu, akým generálna prokurátorka vykonáva svoju prácu. Obvinil ju okrem iného aj z toho, že sa „za každú cenu“ snažila dosiahnuť, aby boli vysokopostavení rumunskí predstavitelia usvedčení z trestných činov.

Kövesiová nemôže byť odvolaná bez súhlasu prezidenta Iohannisa, ktorý je spájaný s opozíciou a vyjadruje spokojnosť s prácou šéfky DNA, takže jej odvolanie je nepravdepodobné, dodala AP.

Laura Codruta Kövesiová v stredu uviedla, že DNA zavádza aj nové mechanizmy na vyšetrovanie obvinení z neprofesionality alebo nezákonného postupu prokurátorov. Vlani boli z tohto dôvodu zo služby prepustení dvaja prokurátori.

Európska únia má rumunský justičný systém pod osobitným dohľadom, keďže Rumunsko je jednou z najviac skorumpovaných krajín v bloku.

Vlani sa vládnuca Sociálnodemokra­tická strana (PSD) pokúsila dekriminalizovať niekoľko korupčných trestných činov, čím však v krajine spustila najväčšie pouličné protesty od pádu komunizmu.

debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Rumunsko