Putin a Kurz podporujú plynovod Nord Stream 2

Pripravovaný plynovod Nord Stream 2, ktorý má viesť po dne Baltu z Ruska do Nemecka, nie je konkurenciou voči doterajším prepravným trasám ruského plynu cez Ukrajinu. Po rokovaní s rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom to vyhlásil ruský prezident Vladimír Putin. Rakúsko podľa Kurza projekt plynovodu Nord Stream 2 podporuje.

28.02.2018 16:10 , aktualizované: 20:28
Rusko, Austrália, Putin, Kurz Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin si podáva ruku s rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom.
debata (25)

„Nie je to ani alternatíva k ukrajinskej trase. Ak Ukrajina predloží ekonomicky opodstatnené podmienky využitia svojich plynovodov, nebudeme mať nič proti pokračovaniu spolupráce s Ukrajinou. Otázka je len v objeme,“ povedal Putin.

Kurz poznamenal, že rakúska vláda projekt Nord Stream 2 podporuje, pretože bude prínosom pre Nemecko a mnoho ďalších krajín. Je však podľa neho potreba ešte prepracovať veľa detailov a taktiež objasniť dôsledky projektu pre ďalšie štáty.

Európski politici, a to aj tí, ktorí sú stúpencami projektu, za podmienku jeho realizácie skôr označili zachovanie tranzitu ruského plynu cez Ukrajinu, uviedla agentúra Interfax. Pripomenula, že plynovod schopný ročne prepraviť až 55 miliárd metrov kubických plynu – teda dvojnásobok proti plynovodu Nord Stream – má končiť v rakúskom Baumgartene. Projekt má stáť asi desať miliárd eur. Stavba sa má začať v apríli a skončiť koncom budúceho roka.

Zablokovať stavbu sa snaží Poľsko. Premiér Mateusz Morawiecki pred týždňom uviedol, že „Nord Stream 2 porušuje princíp diverzifikácie, ktorý tvorí jadro energetickej bezpečnosti Európskej únie“. Varšava sa obáva, že sa tak zvýši závislosť Európy na Rusku. Výhrady vyjadrili okrem Poľska aj Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Estónsko, Lotyšsko, Litva, Rumunsko, Bulharsko a Grécko. Podľa týchto krajín ide stavba proti záujmom EÚ a obsahuje riziko ďalšej destabilizácie Ukrajiny.

Sama Ukrajina od Ruska posledné dva roky žiaden plyn nekupovala v dôsledku sporov s Moskvou, ktorá v roku 2014 anektovala ukrajinský polostrov Krym. Cez ukrajinské územie však prechádza väčšina ruského plynu určeného pre európskych zákazníkov. V minulosti mali spory medzi Moskvou a Kyjevom okolo dodávok plynu dopad aj na tranzit tejto suroviny z Ruska do ďalších európskych krajín. Ruské dodávky pokrývajú viac ako tretinu spotreby plynu v EÚ.

Vzhľadom na silné mrazy v Európe hlási ruský plynárenský koncern Gazprom už siedmy deň za sebou vývozné rekordy: v utorok vyviezol do „vzdialeného zahraničia“ 695,1 milióna metrov kubických plynu. Gazprom počíta pre tento mesiac s medziročným zvýšením vývozu o sedem percent, čo by predstavovalo najlepší februárový výsledok v dejinách spoločnosti. Mráz tiež zvyšuje ceny plynu na trhoch k okamžitému dodaniu; na britskom National Balancing Point (NBP) cena plynu z pondelka na utorok vzrástla zo 435 na 933 dolárov za 1 000 metrov kubických, poznamenala agentúra Interfax.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Rusko #Vladimir Putin #Sebastian Kurz #Nord Stream 2