SOHR: Vyše 600 civilistov zomrelo pri bombardovaní Východnej Ghúty

Viac ako 600 civilistov vrátane 147 detí prišlo od 18. februára o život pri bombardovaní Východnej Ghúty sýrskou armádou. S odkazom na správu exilovej Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR) to uviedla agentúra AFP. Sýrsky prezident Basar Asad nariadil svojmu letectvu bombardovať enklávu na okraji Damasku s cieľom vyhnať z oblasti povstalcov a radikálne skupiny.

28.02.2018 21:21
Sýria Ghúta nálety obete Foto:
Na snímke dobrovoľníckej organizácie Biele helmy, ktorú vydali 20. februára 2018, členovia sýrskej civilnej obrany bežia pomôcť ľuďom, ktorí prežili útoky sýrskych vládnych síl a ich spojencov na oblasť Východná Ghúta ležiacu pri sýrskej metropole Damask.
debata (9)

Rusko, ktoré je spojencom sýrskeho režimu, v pondelok vyhlásilo každodenné prímerie. To má vo Východnej Ghúte trvať vždy päť hodín a má umožniť evakuáciu civilistov. V utorok sa síce prímerie ráno začalo, ale čoskoro bolo porušené.

Frekvencia bombardovania sa od utorka znížila, len počas stredy podľa SOHR prišlo o život osem civilistov a ďalších mŕtvych záchranári objavili pri prehľadávaní trosiek. Celkový počet mŕtvych za uplynulých 11 dní tak podľa SOHR stúpol na 601.

Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že sa Rusku podarilo z Východnej Ghúty evakuovať „celkom veľkú skupinu“ civilistov a dodal, že sa na záchrane týchto ľudí podieľal aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Rebeli však Ghútu podľa Putina používajú ako svoju základňu v Sýrii a podnikajú z miesta ďalšie útoky. Koľko bolo zachránených civilistov, ale ruský prezident neuviedol.

Krátko nato ruská armáda oznámila, že ozbrojenci v Sýrii ďalej vykonávajú bojové operácie v provinciách Halab (Aleppo), Latákíja a Dará, napriek rezolúcii BR OSN, ktorá požaduje 30-dňové prímerie v celej krajine. Rebeli navyše podľa ruskej armády vo Východnej Ghúte bránili civilistom v evakuácii a hrozili im smrťou.

Východná Ghúta je posledným regiónom v okolí Damasku ovládaným odporcami sýrskej vlády a radikálnymi skupinami, z ktorých časť je napojená na medzinárodnú teroristickú sieť al-Kájda. Enklávu, kde žije asi 400 000 ľudí, obliehajú od roku 2013 sýrska vládne vojská. Civilisti v Ghúte dlhodobo trpia nedostatkom potravín a liekov.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Východná Ghúta