Zima v Európe nepoľavuje, komplikuje dopravu aj výučbu, zomierajú ľudia

Silné sneženie a mráz v stredu znovu ochromili život v rozsiahlych oblastiach od Británie až po Španielsko a Balkán. Mrazy si pritom vyžiadali ďalšie obete predovšetkým medzi bezdomovcami a staršími ľuďmi: od piatka ich počet dosiahol zhruba piatich desiatok. V Británii, Francúzsku aj v Španielsku museli obmedziť prevádzky letísk a je hlásených veľa dopravných nehôd. Pre sneh zostali zatvorené tisíce škôl, najmä v Británii.

28.02.2018 21:39
počasie, londýn, sneh, británia Foto: ,
Sneženie v britskom Londýne.
debata

Počet škôl, v ktorých sa v ostrovnom kráľovstve neučilo, presiahol 4 000, viacero ciest na severe nebolo zjazdných a hlásené boli prvé výpadky dodávok elektriny. Najviac je zasiahnutý sever a východ Anglicka a okolie škótskeho Edinburghu, kde platia najvyššie varovania meteorologickej služby. V niektorých oblastiach má pripadnúť až 40 centimetrov snehu. Aj v Írsku platí najvyšší stupeň výstrahy pred extrémnym počasím a letecká spoločnosť Ryanair obmedzila spojenie s Dublinom.

Na najväčšom londýnskom letisku Heathrow bolo zrušených vyše 100 letov. Na letisku v škótskom Glasgowe bola úplne pozastavená prevádzka, podobne ako na letisku London City.

Sneh a vietor bičuje aj Francúzsko

Vo Francúzsku platil pre sneh, poľadovicu či silný vietor stredný stupeň výstrahy v 58 departmentoch. Sneh prerušil dopravu pri juhofrancúzskom meste Montpellier a niektoré lety na miestnom letisku pre zlé počasie odložili. Noc na stredu bola podľa miestnych meteorológov vo Francúzsku najchladnejšou nocou tejto zimy. Pre osoby bez domova bolo k dispozícii 150 000 núdzových miest na spanie, čo minister pre územnú súdržnosť Jacques Mézard označil za bezprecedentný po­čet.

V Amsterdame zamrzli kanály

Z Amsterdamu sú hlásené zamrznuté kanály. Miestni sa však ani cez mrazivé počasie nevzdali svojich obľúbených bicyklov, uviedol spravodajský server Sky News. V nemocnici v meste Breda zahynul sedemdesiatpäťročný človek, keď pravdepodobne pri korčuľovaní prepadol cez ľad.

Kritická situácia je aj v Nemecku

Teplota na nemeckom pobreží Baltského mora klesla v noci na stredu až k mínus 20 stupňom, rovnakú teplotu namerali aj v Krušnohorí. Na najvyššej hore Nemecka Zugspitze ortuť teplomera klesla k 24 stupňom pod nulou.

Jedna z organizácií, ktoré pomáhajú ľuďom bez domova vyzvala nemecké úrady, aby dali k dispozícii vykurované miestnosti aj počas dňa. „Umrznuť sa dá aj cez deň,“ varovala Werena Rosenkeová, ktorej organizácia počas tejto zimy zaznamenala už štyroch umrznutých ľudí bez domova.

Sneh napadol aj na pobreží Jadranu

Prvé obete v súvislosti s mrazmi hlási Srbsko či Slovinsko. Slovinský meteorologický úrad uviedol, že stredajšie ráno bolo tento rok zatiaľ najchladnejšie a že teploty vo štvrtok ešte klesnú. Južne od Ľubľany namerali mínus 27 stupňov. V Chorvátsku mrazivé počasie skomplikovalo dopravu a vyžiadalo si uzavretie škôl. Sneh napadol aj na pobreží Jadranu.

Mrazivé počasie paralyzovalo Španielsko

Prívaly snehu ochromili život v niektorých častiach severného Španielska, kde zostali zatvorené školy a desiatky ciest sú neprejazdné. Španielsko nezažilo podobné počasie v posledný februárový deň dlhé roky a úrady nemajú prostriedky, ktorými by mohli sneh zasypávajúci cesty rýchlo zlikvidovať. Problémy hlásia aj niektoré letiská, úplne zatvorený bol pre silný vietor a dážď terminál na kanárskom ostrove Lanzarote.

Viac než 80 000 katalánskych žiakov a študentov zostalo v stredu doma, lebo vyše dve stovky škôl v dôsledku snehovej kalamiy neotvorili. Prvou španielskou obeťou zimného počasia sa stal šesťdesiatpäťročný muž, ktorý spadol na zasneženom chodníku v meste Galdácano.

Zima v Česku

Ďalšie mrazivú noc má za sebou tiež Česko: najnižšiu teplotu zaznamenali na Rolave v Krušných horách – mínus 25,2 stupňa Celzia; menej ako mínus 20 stupňov bolo aj na jedenástich ďalších staniciach, napríklad na Labskej búde, v Jeseníkoch na Šeráku, v Pohorí na Šumave alebo na šumavskom vrchole Plechý. V Ostrave v posledných dňoch pravdepodobne zamrzli traja bezdomovci, v celom regióne podľa dostupných informácií zrejme šesť ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #zima #sneženie