Le Penovú začali stíhať kvôli šíreniu obrázkov s násilnosťami tzv. Islamského štátu

Francúzske úrady vo štvrtok začali trestné stíhanie predsedníčky krajne pravicovej Národnej fronty (FN) Marine Le Penovej, a to kvôli šíreniu fotografií zachytávajúcich zverstvá páchané takzvaným Islamským štátom(IS).

01.03.2018 14:35
Francúzsko, Marine Le Pen Foto: ,
Marine Le Pen.
debata (8)
S odvolaním sa na štátne zastupiteľstvo parížskeho predmestia Nanterre o tom vo štvrtok informovala agentúra AFP. Francúzsky parlament, ktorého je Le Penová členkou, ju v tejto súvislosti vlani v novembri zbavil imunity. Za zverejňovanie fotografií zobrazujúcich násilie hrozí vo Francúzsku až tri roky väzenia a pokuta 75 000 eur.

Le Penová čelí obvineniu, že na konci roka 2015 umiestnila na twitter tri fotografie zachytávajúce zavraždenie rukojemníkov IS. Jedna zo snímok ukazoval telo amerického novinára Jamesa Foleyho, ktorému islamisti odrezali hlavu. Le Penová týmto krokom reagovala na prirovnanie jej strany k IS, ktoré zaznelo v jednom televíznom programe.

Už vlani v marci zrušil imunitu Le Penovej Európsky parlament. Politička bola ale následne zvolená za poslankyňu francúzskeho Národného zhromaždenia a Európsky parlament opustila. Francúzsky zákonodarný zbor ju zbavil imunity v novembri.

Le Penová už skôr vyjadrila presvedčenie, že jej vyšetrovanie je politicky motivované. „Som teda kritizovaná za to, že bojujem s terorizmom. Svet je hore nohami,“ povedala vo štvrtok v reakcii na oznámenie prokuratúry Le Penová denníku Le Figaro.

Národný front je po minuloročnej prehre Le Penovej v druhom kole prezidentských volieb v kríze, pripomenula agentúra AP. Budúci víkend sa uskutoční dvojdňový zjazd strany, na ktorom by mala jej predsedníčka predstaviť plány do budúcna.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #stíhanie #Marine Le Penová #obrázky #Islamský štát