Poľsko sa chystá degradovať komunistických generálov na hodnosť vojaka

Poľská pravicová vláda pripravila pôdu na degradáciu posledného komunistického vodcu v krajine, zosnulého generála Wojciecha Jaruzelského, a ďalších dôstojníkov komunistickej éry, pričom svoj krok nazvala "aktom obnovenia morálneho poriadku".

01.03.2018 20:29
Morawiecki Foto: ,
Premiér Poľska Mateusz Morawiecki.
debata (18)

Premiér Mateusz Morawiecki argumentuje, že návrh zákona, ktorý odsúhlasil jeho kabinet, sa stavia na stranu obetí viac ako štyroch desaťročí komunizmu v Poľsku. Úmyselne bol prijatý v deň, keď si Poľsko pripomína protikomunistických bojovníkov, ktorých vtedajší Moskvou podporovaný režim prenasledoval, či dokonca zabíjal.

„Týmto návrhom zákona chceme obnoviť základný morálny poriadok, chceme povedať, že zlo je zlé a dobro je dobré, že zrada je zrada a hrdinstvo je hrdinstvo,“ Morawiecki uviedol pri predstavovaní zákona.

Podľa návrhu zákona, ktorý ešte musí schváliť parlament a prezident Andrzej Duda, vysokopostavení dôstojníci z komunistickej éry budú degradovaní na hodnosť vojaka. Majú tak byť potrestaní za úlohu, ktorú zohrali za bývalého režimu, najmä v súvislosti s vyhlásením stanného práva, ktoré v roku 1981 zaviedol Jaruzelski.

Vláda tvrdí, že zákon je namierený proti tým, ktorí v službe komunistického režimu porušovali práva jednotlivcov a obrátili armádu proti vlastnému národu.

Zákon by postihol dôstojníkov armády a tajnej bezpečnosti, vrátane Jaruzelského, zosnulého exministra vnútra generála Czeslawa Kiszczaka, ako aj jediného poľského kozmonauta, generála Miroslava Hermaszewského (76).

Všetci boli členmi vojenského orgánu, ktorý riadil Poľsko počas takmer troch rokov trvania stanného práva. O život vtedy prišlo asi 100 oponentov režimu.

Voči predmetnému návrhu zákona vzniesli kritické námietky aj viacerí členovia poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS).

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #komunizmus #Wojciech Jaruzelski #Mateusz Morawiecki