OSN požaduje v Sýrii úplné prímerie namiesto krátkych páuz

Organizácia Spojených národov (OSN) požaduje, aby sa v Sýrii uplatnilo úplné prímerie namiesto krátkodobých humanitárnych prestávok, ktoré uplatňuje Rusko v oblasti Východná Ghúta pri Damasku.

01.03.2018 23:21
Sýria Ghúta Východná prímerie humanitárne... Foto: ,
Na snímke z videa Sýrskej civilnej obrany Biele helmy, členovia Sýrskej civilnej obrany Biele helmy a civilisti vynášajú obete po leteckých útokoch pri Ghúte. Druhý deň humanitárneho prímeria na damaskom predmestí Východná Ghúta, ktoré by malo platiť každý deň päť hodín, poznamenala v stredu mínometná paľba z pozícií protivládnych povstalcov.
debata (16)

„Nemôžeme si dovoliť mať taký luxus a vzdať sa“ 400 000 obyvateľov obliehaných povstaleckých oblastí pri Damasku, uviedol splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura.

Koordinátor OSN pre humanitárne záležitosti Jan Egeland povedal, že Ruskom nariadené päťhodinové pauzy v bojoch vo Východnej Ghúte sú príliš krátke. Podľa humanitárnych pracovníkov nestačia na doručenie dodávok pomoci ani na evakuáciu osôb, ktoré potrebujú urgentnú lekársku starostlivosť.

Nikto podľa Egelandových slov doteraz nepoužil humanitárne koridory, ktoré Rusko vytvorilo spoločne so sýrskou vládou. Moskva to zdôvodňuje pokračujúcim ostreľovaním zo strany povstalcov.

Skutočné prímerie bude podľa Egelanda možné dosiahnuť len vtedy, ak s ním budú súhlasiť sýrska vláda aj vzbúrenci.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #OSN #Damask #organizácia spojených národov #vojna v Sýrii #Východná Ghúta