KĽDR poprela, že dodáva Sýrii materiál na chemické zbrane.

Severná Kórea označila správy o tom, že posiela do Sýrie materiál použiteľný na výrobu chemických zbraní, za výmysel Washingtonu. Severokórejskej štátnej agentúre KCNA to povedal hovorca severokórejského ústavu pre americké štúdiá.

02.03.2018 06:29
debata (12)

O tom, že KĽDR posiela do Sýrie materiál, ktorý môže byť použitý na výrobu chemických zbraní a balistických rakiet, informovali v stredu spravodajský sever BBC a agentúra AP. Odkazujú pritom na doteraz nezverejnenú správu OSN, do ktorej novinári mali možnosť nahliadnuť.

„Ako sme už niekoľkokrát uviedli, naša republika nevyvíja, nevyrába a neskladuje chemické zbrane a je proti chemickým zbraniam ako takým,“ cituje KCNA hovorcu, ktorý obvinenia označil za nezmyselné.

Podľa dokumentu OSN Pchjongjang nedovolene dodával Sýrii materiály, ktoré možno použiť pri výrobe chemických zbraní. Išlo napríklad o kyselinovzdorné a žiaruvzdorné dlaždice, ktoré je možné použiť na výstavbu zariadení, ktoré chemické zbrane produkujú. Zásielky obsahovali tiež antikorózne a kyselinovzdorné rúrky, ventily či teplomery.

Tieto obvinenia prichádzajú krátko po tom, čo sa v médiách objavili nové obvinenia týkajúce sa použitia bômb obsahujúcich chlór pri útokoch sýrskych vládnych síl. Režim prezidenta Assada tieto obvinenia odmieta.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Sýria #obvinenie #chemické zbrane #reakcia #materiál