Si Ťin-pching dostáva Čínu na večné časy

Čínsky prezident Si Ťin-pching (64) sa nemusí báť o prácu. Na budúci týždeň ho vo funkcii prezidenta potvrdí parlament na ďalších päť rokov. Doteraz mala čínska hlava štátu určený maximálny možný limit na desať rokov. Pred niekoľkými dňami avizovaná zmena ústavy to však zruší. Si tak bude môcť vládnuť v podstate donekonečna, čo pri jeho súčasnom mimoriadne silnom postavení v mocenskej štruktúre nie je úplne vylúčené.

02.03.2018 10:00
Čína Si Ťin-pching Foto: ,
Čínsky prezident Si Ťin–pching na zasadnutí výkonného výboru komunistického politbyra.
debata (2)

Nebezpečná moc?

"Mám z toho zmiešané pocity. Nie je to nevyhnutne zlá vec. Si potrebuje čas na pokračovanie vo svojej protikorupčnej kampani. Myslím si, že robí dobrú prácu a má značnú podporu medzi Číňanmi,“ uviedol pre Pravdu známy expert na čínsku politiku Colin Mackerras z Griffithovej univerzity v Austrálii.

"Na druhej strane, keď máte moc na dlhý čas, možno až na celý život, je to nebezpečné. Svedčí to o tom, že jeden človek chce dominovať všetkému. Dejiny poznajú veľa dobrých vládcov, ktorí boli dlho na svojich postoch. Ale rovnako aj ľudí, ktorí sa zmenili na tyranov, keď bola ich moc neohraničená. Stále verím Si Ťin-pchingovi a rešpektujem ho, ale moc bez obmedzení je nebezpečná,“ tvrdí Mackerras.

Oznámenie o zrušení prezidentského časového limitu okamžite vzbudilo vášne. Pre Si Ťin-pchinga nie je úrad hlavy štátu najdôležitejší, ktorý zastáva. Je aj hlavný veliteľ ozbrojených síl a najmä generálny tajomník komunistickej strany. Ak dlhodobo zostane vo všetkých funkciách, bude to koncentrácia moci, ktorú Čína nezažila od čias Mao Ce-tunga.

Samozrejme, neznamená to, že Si rozpúta krvavú diktatúru podľa vzoru svojho neslávne známeho predchodcu. Ale reakcia čínskych úradov na kritiku zmeny prezidentských pravidiel bola rýchla a jednoznačná. Komunistický režim sa okamžite sústredil, aby cenzuroval vyjadrenia týkajúce Si Ťin-pchinga.

Podľa televízie CNN z internetových diskusií miznú vyjadrenia ako nesmrteľnosť či nástup na trón. Zle dopadla aj slávna kreslená postavička Macko Pú, lebo práve jeho často porovnávajú so Si Ťin-pchingom.

Čínske médiá tiež začali protiofenzívu. Zrušenie prezidentského limitu vraj nemusí znamenať, že si post hlavy štátu ponechá súčasný vládca. Aj iní lídri, dokonca na Západe, sú vo funkciách dlhodobo. Napríklad nemecká kancelárka Merkelová je v úrade od roku 2005.

Samozrejme, politička na rozdiel od Si Ťin-pchinga štyri razy vyhrala demokratické voľby. Komunistický denník Global Times, ktorý vychádza v angličtine, sa sťažoval, že západné médiá vraj zase ako zvyčajne ohovárajú Peking. "Najväčším dôvodom na to je rast Číny, ktorý sa dostal do kritického bodu, ktorý niektorí ľudia na Západe nedokážu už psychologicky zniesť. Krajine želajú nešťastie. Hoci by to mohlo zasiahnuť aj ich vlastné záujmy, sú ochotní sledovať, ako sa Čína rúca ako prvá,“ napísal Global Times.

Peking sa však nemá na čo príliš sťažovať. Od expertov na Čínu síce zaznieva mnoho varovných komentárov, ale západní politici v podstate mlčia. Americká vláda odkázala, že je to vnútorná záležitosť Pekingu.

Si sa nevyhne kritike

"Zmena čínskej ústavy je dôležitý krok, ktorý smeruje k ďalšej konsolidácii moci Si Ťin-pchinga. Zrušenie obmedzenia dvoch prezidentských období naznačuje, že hlava štátu chce zostať na postoch aj po roku 2023. Chce si zaistiť, aby sa vízia pre Čínu vyvíjala v súlade s jeho predstavami,“ vyhlásil pre Pravdu Pradeep Taneja z Centra pre moderné čínske štúdie na Melbournskej univerzite.

Odborník pripomína, že Si rozbehol viacero ambicióznych programov. Otázkou je, či vyhliadka na „nekonečné“ vládnutie bude znamenať, že bude pri ich napĺňaní trpezlivý. Alebo či neobmedzená moc prispeje k tomu, že prezident bude postupovať oveľa agresívnejšie. A týka sa to aj zahraničnopoli­tickej agendy vrátane komplikovaných vzťahov s USA pod vedením Donalda Trumpa.

"Si chce z Číny vytvoriť vedúcu svetovú veľmoc. Lenže jeho iniciatíva novej Hodvábnej cesty začína vyzerať neisto a Peking musí riešiť výzvy, ktoré súvisia s tým projektom, ktorý sa rozširuje mimo krajiny. A aj doma znejú hlasy, či je múdre vynakladať toľko verejných prostriedkov na projekty, ktorých hodnota je pochybná,“ vysvetľuje Taneja.

"Takže, ako som povedal, Si Ťin-pching by rád zostal, aby dokázal presadiť svoju ambicióznu agendu. Ale zmena môže odrážať aj strach z toho, že strana nebude spokojná s jeho veľkými plánmi a so štýlom líderstva. Dokonca ani Mao Ce-tung sa nevyhol kritike. Napriek jeho bezohľadným čistkám a tomu, ako odstraňoval nepriateľov,“ pripomenul odborník.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #parlament #Si Ťin-pching