SOHR: V Afríne zahynulo 17 ľudí, vrátane kurdských milicionárov

Pri bombardovaní sýrskeho Afrínu zahynulo 17 ľudí, medzi ktorými sú aj traja členovia kurdských milícií YPG. Oznámila to exilová Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR). Za útokom je podľa nej turecké letectvo.

02.03.2018 10:35
debata (4)

O vystupňovaní bojov v Afríne informovala aj sýrska agentúra SANA, podľa ktorej počas dlhšie ako mesiac trvajúcich operácií tureckej armády v Afríne zomrelo cez 730 civilistov.

Turecko začalo ofenzívu proti sýrskym Kurdom 20. januára. Jej cieľom je vytlačiť z pohraničného Afrínu milície YPG, ktoré Ankara radí k teroristom. SANA uvádza, že boje vyhnali z domovov tisíce civilistov, že v stovkách škôl musela byť zastavená výučba a že citeľným spôsobom je ničená tiež infraštruktúra.

Nočné nálety na Afrín boli podľa SOHR zamerané na prosýrske oddiely, ktoré Damask do Afrínu vyslal minulý týždeň.

SANA tiež napísala, že turecká armáda v posledných dňoch boje vystupňovala, čím porušuje rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN o prímerí.

Rada rezolúciu odhlasovala 24. februára. Počítalo sa s 30-dňovým pokojom zbraní, určeným na evakuáciu civilistov z bojových zón a na humanitárne zásobovanie. Turecko však trvá na tom, že text vylučuje z dohody boj proti teroristom, čo garantuje pokračovanie ťaženia proti YPG. Turecko vo štvrtok prišlo v Afríne o osem svojich vojakov.

Rezolúcia vznikla predovšetkým kvôli situácii vo východnej Ghúte pri Damasku, kde bojuje sýrska armáda so svojimi spojencami proti povstalcom, ktorí toto územie ovládajú. Asi 400-tisíc obyvateľov je tam od roku 2013 v obkľúčených sýrskou armádou.

Prímerie nie je dodržiavané. Rusko navrhlo náhradné riešenie, a to päťdňový pokoj zbraní, ktorý mal platiť každý deň od 08:00 SEČ počnúc utorkom. Boje v Ghúte sa však nepodarilo plne zastaviť, takže civilisti zatiaľ neodchádzajú a nedostala sa k nim ani pomoc. Rusko z marenia dohody viní povstalcov, ktorí podľa neho ostreľujú trasu pripravenú na evakuáciu a humanitárne zásobovanie.

SOHR oznámila, že sýrska armáda v Ghúte bojuje tiež a že vytlačila povstalcov s okrajovej časti obliehané oblasti. Armáda ani povstalci ale túto správu nepotvrdili.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #Kurdi #SOHR #operácia Olivová ratolesť #Afrín #Východná Ghúta