Gazprom priškrtil kohútiky s plynom na Ukrajinu, Kyjev vyhlásil krízový plán

Ruská spoločnosť Gazprom oznámila, že okamžite "začína procedúru výpovede" zmluvy s ukrajinskou firmou Naftogaz o dodávkach a tranzite zemného plynu.

02.03.2018 16:13
Gazprom, plyn, Rusko Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (62)

Ruský plynárenský gigant podľa agentúry TASS zdôvodnil svoje rozhodnutie stredajšom verdiktom štokholmskej arbitráže, ktorý Gazpromu nariadil zaplatiť Naftogazu 2,56 miliardy dolárov za tranzit plynu. Spor môže podľa Kyjeva ohroziť dodávky plynu do Európy.

Gazprom a Naftogaz sa vzájomne zažalovali v júni 2014 u Štokhol­mského arbitrážneho súdu, ktorý rieši obchodné spory. Ide o ich druhý spor, v tom predchádzajúcom súd odmietol požiadavky Gazpromu voči Naftogazu vo výške 56 miliárd dolárov súvisiace s klauzulou take-or-pay.

Vyše dvoch miliárd

Tá zaväzuje odberateľa na platenie aj v prípade, že neodoberú plyn v zmluvne predpokladanom objeme. Súd však nariadil Naftogazu uhradiť nedoplatok za dodávky Gazpromu. Po dvoch arbitrážnych sporoch tak má Gazprom zaplatiť Naftogazu 2,56 miliardy dolárov.

Zmluva o tranzite medzi Naftogazom a Gazpromom sa vzťahuje na roky 2009 až 2019. Gazprom má podľa nej každoročne prepraviť cez Ukrajinu najmenej 110 miliárd metrov kubických plynu. Dohoda však nestanovuje žiadne sankcie za menšie objemy.

Ukrajinská transportné spoločnosť Ukrtransgaz dnes oznámila, že rozhodnutie Gazpromu ohrozuje plynulú prepravu zemného plynu ukrajinským, ale aj európskym zákazníkom. Spory medzi Kyjevom a Moskvou o cenách plynu viedli k prerušeniu dodávok do Európy už dvakrát, v rokoch 2006 a 2009.

Zhoršený stav ekonomiky

Podľa ruských médií požiadal Gazprom ruský súd, aby platnosť zmluvy s Naftogazom ukončil. Ruská spoločnosť vo vyhlásení uviedla, že verdikt arbitrážneho súdu je nevyvážený a poškodzuje ruské záujmy.

Podľa šéfa Naftogazu Andrije Koboleva v dôsledku ruského rozhodnutia bude musieť byť v krajine s platnosťou od 6. marca obmedzená spotreba paliva. Dovtedy bude platiť päťdňový krízový plán, ktorý vyhlásila kyjevská vláda. Počíta s prechodom elektrárenskej prevádzky z pohonu na mazut, čo má denne priniesť úsporu až 20 miliónov kubických metrov plynu.

Vláda tiež odporučila všetkým ukrajinským školám, aby do 6. marca zastavili výučbu. Priemyselným podnikom odporučila, aby preskúmali svoje výrobné plány s ohľadom na nutnosť úspory plynu.

„Sudcovia argumentovali tým, že stav ukrajinskej ekonomiky sa prudko zhoršil. Kategoricky odmietame, aby sa hospodárske problémy Ukrajiny riešili na náš účet. Pokračovanie platných kontraktov je za týchto okolností ekonomicky nezmyselný a nevýhodný,“ uviedla ruská spoločnosť.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom #Ukrajina