Na východe Ukrajiny začne platiť nové prímerie

Vyjednávači pre urovnanie situácie na východe Ukrajiny dohodli nové prímerie, ktoré má v oblasti Donbasu platiť od pondelka 5. marca. Novinárom to povedal ruský vyjednávač Boris Gryzlov.

02.03.2018 17:51
debata (7)

„Všeobecné, stabilné a časovo neobmedzené prerušenie paľby začne 5. marca o 00:01,“ uviedol Gryzlov podľa agentúry TASS.

Konflikt vo východoukrajinskom Donbase medzi proruskými separatistami a vojskami prozápadnej vlády v Kyjeve si od apríla 2014 vyžiadal viac ako 10 000 mŕtvych. Za túto dobu sa dohodlo niekoľko prímerí, všetky však boli skôr či neskôr porušené. Kyjev obviňuje Rusko z vojenskej podpory separatistov, Moskva to popiera.

„Dúfam, že toto prímerie sa bude dodržiavať presnejšie a úplnejšie než tie predchádzajúce a poslúži ako základ pre začatie krokov k politickému urovnaniu konfliktu,“ zdôraznil Gryzlov.

O dohodnutom prímerí – s odvolaním sa na Gryzlova – zatiaľ informovali len ruské médiá.

Ukrajinské médiá naopak citujú predstaviteľa ukrajinskej armády a pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), podľa ktorých v Donbase pokračuje porušovanie skôr dohodnutého prímeria, ako aj dohôd o stiahnutí ťažkých zbraní.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #prímerie #Ukrajina #Donbas #Donecko #vojna na Ukrajine