Asadova vláda pácha vo Východnej Ghúte podľa OSN vojnový zločin

Bombardovanie povstalcami ovládanej Východnej Ghúty zo strany sýrskeho režimu je zrejme vojnovým zločinom, ktorý musí byť potrestaný. Podľa agentúry Reuters to povedal vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zájdi Raad Husajn.

02.03.2018 21:12 , aktualizované: 21:56
Sýria Ghúta Východná prímerie humanitárne... Foto: ,
Členovia Sýrskej civilnej obrany Biele helmy a civilisti pátrajú po preživších po leteckých útokoch v Ghúte
debata (49)

Predstavitelia sýrskej vlády, ktorá sa na bombardovaní Ghúty podieľa, sú podľa Husajna v hľadáčiku Rady OSN pre ľudské práva a dokumenty o ich činnosti budú v budúcnosti použité proti nim.

Vojská sýrskeho prezidenta Bašára Asada bombardujú Východnú Ghútu od 18. februára. Odvtedy podľa rôznych organizácií na ochranu ľudských práv a miestnych záchranárov prišlo o život viac ako 600 civilistov.

Bezpečnostná rada OSN 24. februára schválila rezolúciu, v ktorej žiada, aby naprieč Sýriou platilo 30 dní prímeria. To však dodržiavané nie je.

Na stôl Sýriu dostane Medzinárodný trestný súd

„Napriek tomuto jednomyseľnému rozhodnutiu civilisti vo Východnej Ghúte uvádzajú, že ostreľovanie pokračuje,“ povedal Husajn v Ženeve pri príležitosti mimoriadnej rozpravy Rady OSN pre ľudské práva, ktorá sa konala na žiadosť Británie.

„Opäť musím zopakovať, že to čoho sme svedkami vo Východnej Ghúte a v ďalších častiach Sýrie sú pravdepodobne vojnové zločiny a možno zločiny proti ľudskosti. Civilisti majú v dôsledku bombardovania na výber sa vzdať sa, alebo zomrieť,“ dodal s tým, že sa situáciou v Sýrii bude musieť zaoberať Medzinárodný trestný súd.

Vyslanec Sýrie pri OSN Hussam Aala obvinil Husajna zo zaujatosti a politizácie problematiky.

Epicentrum utrpenia

„Sýrska armáda podnikla všetky kroky, aby chránila civilistov a otvorila humanitárne koridory, ktoré im majú umožniť utiecť pred teroristami,“ uviedol. Sýrska vláda uvádza, že Ghútu ovládajú radikáli a preto túto enklávu na okraji Damasku bombarduje. Hoci medzi rebelmi sú tiež radikálni islamisti, nie sú to jediné povstalecké skupiny operujúce vo Východnej Ghúte.

Britský veľvyslanec pri OSN Julian Braithwaite povedal, že Východná Ghúta sa stala „epicentrom utrpenie v Sýrii“ s tým, že sa tam v pivniciach domov skrývajú pred bombardovaním celé rodiny. Británia predložila rezolúciu, o ktorej dúfala, že by mohla byť schválená už v piatok. Napokon sa o ňom bude hlasovať až v pondelok. Dokument žiada, aby experti OSN vyšetrili, či v prípade Východnej Ghúty ide o vojnové zločiny a podali o tom správu do tohtoročného júna.

Trump a Macron zatlačili na Rusko

Predstaviteľ sýrskej armády uviedol, že sa vládne vojská plánujú kúsok po kúsku zmocniť Východnej Ghúty, zatiaľ čo organizácia, ktorá vojnu v Sýrii monitoruje, oznámila, že sa sýrskej armáde podarilo dobyť časť územia, ktoré ovládajú povstalci.

Sýrska vláda uvádza, že Ghútu ovládajú teroristi, a preto túto enklávu bombarduje. Hoci medzi rebelmi sú tiež radikálni islamisti, nie sú to jediné povstalecké skupiny operujúce vo Východnej Ghúte.

O situácii v regióne tiež hovorili prezidenti USA a Francúzska Donald Trump a Emmanuel Macron. Obaja prezidenti požiadali Rusko, aby vyvinulo maximálny tlak na režim v Damasku a donútilo ho rezolúciu BR OSN plniť.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #OSN #Damask #vojnové zločiny #Bašár al-Asad #vojna v Sýrii #Východná Ghúta