Britská premiérka Mayová vylúčila ďalšie referendum o brexite

Britská premiérka Theresa Mayová kategoricky vylúčila konanie druhého referenda o brexite s tým, že neúspešné implementovanie rozhodnutia z prvého referenda by poškodilo verejnú dôveru v politikov.

03.03.2018 17:27
debata (31)

Británia opustí Európsku úniu podľa plánu 19. marca 2019, zdôraznila Mayová v rozhovore zverejnenom v sobotu v nemeckom denníku Die Welt. Podľa nej s ňou súhlasí prevažná väčšina britských zákonodarcov.

Agentúra DPA však pripomína, že v prieskumoch verejnej mienky sa podpora pre brexit znižuje a predseda Európskej rady Donald Tusk a šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker dali jasne najavo, že by uvítali, ak by Británia v EÚ ostala.

Briti hlasovali za brexit v júni 2016 v referende v pomere hlasov 52 ku 48 percentám. Odvtedy táto záležitosť dominuje vnútornej politike.

Mayová v piatkovom prejave vylúčila existujúce obchodné dohody, napríklad medzi EÚ a Kanadou či Nórskom, ako modely pobrexitového vzťahu Londýna s Bruselom. V rozhovore pre Die Welt tiež naznačila, že Británia by mohla s Úniou dosiahnuť novú colnú dohodu.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #referendum #Brexit #Theresa Mayová