Trump: Čína je skvelá a Si Ťin-pching je ohromný gentleman

Podľa audiozáznamu zverejneného televíziou CNN sa americký prezident Donald Trump vyjadroval obdivne o čínskej hlave štátu Si Ťin-pchingovi a návrhu tamojšej komunistickej strany zrušiť limit na počet prezidentských mandátov.

04.03.2018 08:30
debata (18)

Spojené štáty by to niekedy mohli skúsiť tiež, povedal údajne Trump za zatvorenými dverami pri stretnutí s darcami republikánskej strany na Floride. Nie je jasné, či išlo o obyčajný vtip.

„Nezabudnite, Čína je skvelá a Si (čínsky prezident Si Ťin-pching) je ohromný gentleman. Teraz je z neho doživotný prezident,“ hovorí Trump. „Prezident na doživotie … Nie, vážne, je skvelý. Pozrite sa, toto sa mu podarilo. Podľa mňa je to skvelé. Možno to niekedy budeme musieť skúsiť tiež,“ dodal za hlasitého smiechu publika.

V Číne tento týždeň navrhla vládnuca komunistická strana vypustiť z ústavy klauzulu obmedzujúcu výkon funkcie prezidenta a viceprezidenta na dve po sebe nasledujúce funkčné obdobia, teda na desať rokov. Takýto krok by umožnil prezidentovi Si Ťin-pchingovi, ktorý stojí aj na čele strany a armády, zotrvať vo funkcii aj po vypršaní jeho druhého funkčného obdobia v roku 2023.

Zmenou ústavy sa budú od pondelka na výročnom plenárnom zasadnutí Národného ľudového zhromaždenia ľudových zástupcov (parlamentu) zaoberať delegáti a očakáva sa, že návrh jednoznačne schvália.

Trump sa údajne pred republikánskymi darcami vo svojom rezorte v Mar-a-Lago zároveň sťažoval na skutočnosť, že americké úrady začali po voľbách roku 2016 vyšetrovať aktivity jeho spolupracovníkov a neskúmajú pôsobenie jeho súperky Hillary Clintonovej.

Tiež si vraj uťahoval z bývalého prezidenta Georgea W. Busha, ktorého rozhodnutie poslať americkú armádu do Iraku označil za najhoršie rozhodnutie v dejinách ľudstva. „To bol Bush. Ďalší naozajstný génius,“ citovala Trumpa CNN.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Hillary Clinton #Si Ťin-pching #George Bush #Donald Trump