USA obvinili Rusko z ignorovania rezolúcie OSN ohľadom Východnej Ghúty

Spojené štáty tvrdia, že Rusko ignorovalo ustanovenia rezolúcie č. 2401 Bezpečnostnej rady OSN o ukončení bojov v Sýrii a bolo spolupáchateľom činov, ktoré viedli k smrti civilistov na damaskom predmestí Východná Ghúta.

05.03.2018 06:57
Sarah Sandersová, USA, Florida, škola,Trump,... Foto: ,
Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová.
debata (23)

Uviedla to v noci na pondelok hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová.

Spresnila, že ruské lietadlá v čase od 24. do 28. februára podnikli denne najmenej 20 misií, pri ktorých bombardovali Damask a Východnú Ghútu. Ruské lietadlá na tieto misie štartovali v ruskej vojenskej leteckej základne Humajmím na severozápade Sýrie.

Sandersová obvinila Rusko, že ignorovalo prímerie vyhlásené OSN a „zabíjalo nevinných civilistov pod falošnou zámienkou, že vedie protiteroristické operácie“. Sýrsky prezident Bašár Asad v nedeľu oznámil, že vojenská operácia vládnych síl proti povstalcom v enkláve Východná Ghúta na predmestí Damasku bude pokračovať.

Vo svojom vyhlásení odvysielanom sýrskou televíziou Asad avizoval, že „operácia proti terorizmu bude pokračovať“. Dodal, že „paralelne s ňou je civilistom poskytnutá možnosť dostať sa na územia“ pod kontrolou sýrskej armády.

Sýrske štátne médiá i aktivisti v nedeľu informovali, že vládne jednotky a s nimi spriaznené polovojenské oddiely dobyli na povstalcami ovládanom území neďaleko hlavného mesta Damask množstvo dedín a menších miest. Ide zatiaľ o najväčší postup vládnych vojsk, odkedy sa minulý mesiac začala rozsiahla armádna ofenzíva.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sýria #boje #obvinenie #Bezpečnostná rada OSN #rezolúcia OSN #Východná Ghúta