Brit, ktorému v Česku liečili mozgový nádor, je zrejme zdravý

Britský chlapec Ashya King, ktorý sa v roku 2014 v Česku podrobil protónovej liečbe mozgového nádoru, sa zrejme úplne vyliečil. Lekári sa podľa chlapcovho otca nedomnievajú, že by sa choroba v dohľadnom čase vrátila, informoval v nedeľu server iDNES.cz odvolávajúci sa na televíznu stanicu Sky News.

05.03.2018 08:06
Naghemeh Kingová, Ashya King, Praha, rakovina,... Foto: ,
Ashya King v pražskej nemocnici.
debata (5)

Brett King, otec v súčasnosti osemročného chlapca, uviedol, že onkológovia z nemocnice v Southamptone po kontrole posledných snímok uviedli, že nevidia žiadny náznak, že by sa rakovina vracala. Ashya podľa otca teraz už nielen hovorí a chodí bez pomoci, ale sa aj bicykluje a chodí do školy.

Kingov prípad vyvolal v roku 2014 veľkú pozornosť. Britskí lekári vtedy totiž zistili, že Ashya trpí nádorovým ochorením mozgu a niekoľkokrát ho operovali. Potom rodičom povedali, že viac urobiť nevedia. Kingovci potom bez vedomia lekárov chlapca odviezli do Španielska, kde údajne chceli predať nehnuteľnosť, aby mali peniaze na liečbu v protónovom centre v Prahe.

V Británii však na nich bol vydaný zatykač kvôli zanedbaniu starostlivosti – niekoľko dní preto strávili vo väzbe v Španielsku. Nakoniec im súd liečenie syna v zahraničí povolil a Ashya sa podrobil liečbe v ČR. Britská zdravotná poisťovňa zákrok následne preplatila.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #rakovina #liečba #úspešné vyliečenie sa #chlapec