Hrozí Bulharsku elektrický skrat?

"Je to scenár darebákov, ktorí ma už raz odstránili od moci a teraz sa o to pokúšajú opäť," reagoval bulharský premiér Bojko Borisov na najnovší škandál okolo predaja bulharských aktív českého štátneho energetického koncernu ČEZ.

05.03.2018 11:00
Bulgaria Czech Republic Foto: ,
Premiéri Bulharska a Česka, Bojko Borisov (vpravo) a Andrej Babiš, sa nedávno stretli v Sofii, kde rokovali hlavne o imigračnej politike. Neskôr v telefonickom rozhovore uskutočnenom na žiadosť bulharského lídra sa však zaoberali aj kontroverzným predajom bulharských aktív českým štátnym energetickým koncernom ČEZ.
debata (4)

Narážal tak na svoju vynútenú demisiu z roku 2013. Stalo sa tak po búrlivých protestoch verejnosti v súvislosti s rastom cien za energiu, ale aj potraviny. Borisov vtedy o. i. kritizoval práve český koncern za neúmerne vysoké ceny, za „okrádanie bulharských spotrebiteľov“.

„Tentoraz nerezignujem a aktérov pokusu o moje politické odstránenie odhalím,“ dodal Borisov v televíznom prejave na adresu zverejneného plánu, ktorý podľa mnohých môže hroziť elektrickým skratom na bulharskej politickej scéne.

Český koncern 22. februára 2018 oznámil rozhodnutie predať svoje aktíva vrátane distribútora pre viac ako tri milióny ľudí. „Neprajníci“ Borisova vzápätí dali informácii patričný priestor v médiách. Šéf kabinetu bol v tom čase na summite EÚ v Bruseli.

„Obyčajne sa takto správajú ľudia, ktorí sú priamo zainteresovaní na predaji alebo sú nekompetentní. Ide o sprisahanie proti mne a Bulharsku,“ pritvrdil bývalý generál. Ako v tejto súvislosti konštatujú viaceré bulharské zdroje, je otázkou času, kedy sa Bulhari dozvedia, ku ktorej skupine patrí Borisov. Pritom, keď v lete 2009 si ako 50. bulharský premiér sadol prvýkrát do kresla šéfa kabinetu, nekompromisne vyhlásil vojnu úplatkárom, obchodníkom s drogami a ďalším veľkým zločincom. Bulhari mu verili, pretože rovnaký meter proti organizovanému zločinu zaviedol už ako starosta Sofie a predtým (2001 – 2005) na ministerstve vnútra. Situácia sa však zmenila. Bulhari si napríklad pamätajú, ako Borisov sľuboval dodnes nesplnené zníženie koncových cien za odber elektriny. Potenciálny kupec bulharských aktív ČEZ-u, s ktorým už Česi podpísali zmluvu, je bulharská firma Inercom založená iba v minulom roku a vzhľadom na jej "investičný apetít“ so smiešnym kapitálom vo výške iba 25-tisíc eur. Cena spomínaných aktív, ako pripomína portál Euractiv, je pritom viac ako 320 miliónov eur vrátane existujúcich dlhov CEZ Bulgaria. Navyše po realizácii obchodu by sa v rukách spomínaného záujemcu ocitol aj zisk z ročného obratu vo výške 900 miliónov eur. Pritom šéfkou firmy Inercom je Ginka Varbakova z mesta Pazardžik, ktorá nemá skúsenosti s riadením energetických spoločností alebo s projektmi. Oficiálne sa firma zaoberá solárnou energiou.

Prvou politickou obeťou škandálu, jeho obetným baránkom, sa stala Temenužka Petkovová, ministerka energetiky, ktorá podala demisiu. „Nemám nič spoločné so ziskom aktív ČEZ, ale už 20 rokov sa poznám s Varbakovou z Inercomu Bulgaria,“ zdôvodnila rozhodnutie odstupujúca ministerka.

Ako to je

Český štátny koncern ČEZ mal do oznámenia o predaji aktivít monopol na západnú časť Bulharska vrátane Sofie. Ďalšia česká spoločnosť Energo-Pro kontroluje severozápad krajiny a rakúska EVN pre zmenu juhozápad Bulharska. Spotrebitelia už dávnejšie všetkých zahraničné tri subjekty podozrievajú z uzavretia kartelu, z dohody o jednotnej cene na bulharskom trhu, čo im umožňuje absencia konkurencie.

ZDROJ: EURACTIV

Bulharský premiér Bojko Borisov tvrdil, že už požiadal českého šéfa kabinetu Andreja Babiša o dôverné dokumenty a podľa jeho slov ich aj získal. Začiatkom minulého týždňa však premiér Babiš tvrdil novinárom opak. Napriek tomu Borisov už z dokumentov „vyčítal“, že „v transakcii sa angažujú rusko-gruzínske spoločnosti sídliace v daňových rajoch, ako aj ruské a bulharské banky“.

Podľa bulharského spravodajského portálu Novinite, ktorý sa odvolal na informácie spoločnosti Inercom, isté je iba to, že koncom týždňa sa rozhodne, či bulharský štát získa podiel na predávanom majetku. Novinete zároveň pripomenuli, že už v podpísanej dohode medzi ČEZ a Inercom existuje bod, ktorý zakazuje kupujúcej strane ďalší okamžitý predaj spoločnosti bez súhlasu predávajúceho, teda skupiny ČEZ.

„Bulhari považujú to, čo sa deje okolo ČEZ, za neprijateľné. Dohoda bude mimoriadne zložitá, ale prvé kroky, ktoré treba urobiť, je znížiť napätie v spoločnosti,“ cituje Forbes politológa Atanasa Taseva. Zároveň dodal, že v najbližších mesiacoch sa nezmenia vysoké ceny za energiu, mimochodom, "nastavených Bruselom“, teda za teplo, ale aj plyn.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #Bulharsko #Bojko Borisov