Sýrskej armáde a spojencom sa podarilo dobyť už viac ako tretinu povstaleckej enklávy Východná Ghúta

Podľa agentúry Reuters to v pondelok oznámilo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

05.03.2018 10:29
debata (39)

Podľa SOHR, ktoré sa opiera o výpovede aktivistov v teréne, bolo vo Východnej Ghúte za uplynulé dva týždne, odkedy sýrska vláda a jej spojenci začali s masívnym bombardovaním tejto oblasti, zabitých už 695 ľudí vrátane 166 detí a 98 žien.

Sýrsky prezident Bašár Asad v nedeľu oznámil, že vojenská operácia vládnych síl proti povstalcom v enkláve Východná Ghúta bude pokračovať. Dodal, že „paralelne s ňou je civilistom poskytnutá možnosť dostať sa na územia“ pod kontrolou sýrskej armády.

Sýrske štátne médiá i aktivisti v nedeľu informovali, že vládne jednotky a s nimi spriaznené polovojenské oddiely dobyli na povstalcami ovládanom území neďaleko hlavného mesta Damask množstvo dedín a menších miest. Ide zatiaľ o najväčší postup vládnych vojsk, odkedy sa minulý mesiac začala rozsiahla armádna ofenzíva.

O situácii v Sýrii v nedeľu telefonicky hovorili britská premiérka Theresa Mayová a americký prezident Donald Trump, ktorí zhodne konštatovali, že sýrsky režim a Rusko nesú „zodpovednosť za ľudské utrpenie vo Východnej Ghúte“.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #Sýria #boje #Damask #Východná Ghúta