Taliani dali prednosť antisystémovým stranám, ukazujú výsledky

Nedeľné parlamentné voľby v Taliansku vyhrala podľa predbežných výsledkov stredopravá koalícia, v ktorej sú najvýraznejšími silami protiimigračná a euroskeptická Liga severu Mattea Salviniho a strana Forza Italia expremiéra Silvia Berlusconiho.

05.03.2018 11:34 , aktualizované: 14:05
Matteo Salvini Foto: ,
Líder protiimigračnej a euroskeptickej Ligy severu Matteo Salvini.
debata (45)

Podľa agentúry Reuters je takmer isté, že žiadna z hlavných politických síl nezískala väčšinu a že sa Taliani „vo veľkom“ odvrátili od tradičných strán a dali prednosť antisystémovým, euroskeptickým a krajne pravicovým zoskupeniam. Doteraz bolo sčítaných vyše 90 percent hlasov.

Stredopravá koalícia zatiaľ získala vyše 37 percent hlasov. Prekvapením volieb je víťazstvo Ligy severu nad Berlusconiho stranou. Ako najsilnejšou jednotlivou stranou z volieb vzišlo populistické protestné Hnutie piatich hviezd (M5S) s 32 percentami hlasov. Formácia ľavého stredu okolo vládnucej Demokratickej strany získala 23 percent hlasov.

Vládnuca Demokratická strana (PD) bývalého premiéra Mattea Renziho získala podľa predbežného sčítania okolo 19 percent hlasov a uviedla, že ak sa prognózy potvrdia, odchádza do opozície. „Voliči sa vyslovili jasne a nezvratne. Populisti vyhrali, Demokratická strana prehrala,“ napísal na facebooku senátor za túto stranu Andrea Marcucci. Talianske médiá špekulujú o tom, že Renzi odstúpi z vedenia strany.

Renzi odstúpi z funkcie lídra Demokratickej strany

Matteo Renzi odstúpi po porážke v nedeľňajších parlamentných voľbách z funkcie lídra stredoľavicovej Demokratickej strany (PD). Informovala o tom v pondelok talianska tlačová agentúra ANSA.

Renziho hovorca to však zatiaľ nepotvrdil. „Nie je nám to známe,“ povedal Marco Agnoletti s tým, že samotný Renzi sa vyjadrí v pondelok o 17.00 h SEČ.

Vládnuci stredoľavicoví politici vo voľbách zaznamenali straty, keďže PD dostala podľa predbežných výsledkov iba 18,9 percenta hlasov. Denník La Repubblica označil jej neschopnosť získať aspoň pätinu hlasov za psychologický úder.

Médiá píšu o triumfe populistov, veľkom množstve povolebných variantov a hroziacej politickej neistote.

Juh a hlavné talianske ostrovy, Sicíliu a Sardíniu, jednoznačne opanovalo M5S, severu dominuje stredopravá koalícia. Strany ľavého stredu si udržali iba dve enklávy na severe – Toskánsko a autonómny región Tridentsko-Horná Adiža (južné Tirolsko) pri hraniciach s Rakúskom.

Talianska spravodajkyňa britského denníka The Guardian uviedla, že zhruba polovica Talianov, ktorí dorazili k urnám, podporila populistické strany, skôr považované za okrajové. Agentúra AFP píše o historickom skóre populistov z M5S a Salviniho krajnej pravice, ktorá podľa odhadov dostala v rámci koalície najviac hlasov (zhruba o 4 percentuálne body viac ako Berlusconiho strana).

Oficiálne výsledky majú byť vyhlásené v pondelok popoludní. Volebná účasť bola podľa ministerstva vnútra okolo 73 percent.

Luigi Di Maio, šéf populistického Hnutia piatich hviezd (M5S), si nárokuje právo zostaviť vládu. Táto protisystémová strana získala vo voľbách podľa predbežných výsledkov 32 percent hlasov, voľby podľa všetkého však vyhrala stredopravá koalícia (37 percent hlasov). Strany ľavého stredu volilo približne 23 percent voličov. Žiadny politický blok nezískal parlamentnú väčšinu.

„Je našou povinnosťou dať Taliansku vládu … Sme (M5S) politickou silou, ktorá zastupuje celú krajinu, čo o ostatných formáciách povedať nemôžem. Z tejto pozície by sme mali vládu nevyhnutne zostaviť my,“ povedal na tlačovej konferencii v Ríme 31-ročný Di Maio. Hnutie je podľa neho „pripravené rokovať so všetkými stranami“ – M5S je novo ochotných ísť do vládnej koalície s ďalším partnerom, čo predtým rázne odmietalo.

M5S sa propaguje sa ako protestná strana, ktorá by mohla obrodiť taliansku politiku. Stojí na internetovej platforme. Jeho členovia o kandidátoch aj stanoviskách hlasujú na internete, ktorý propagujú ako nástroj priamej demokracie, a prepožičiavajú tak strane imidž transparentného a rovnostárského hnutia.

Formáciu založil v októbri 2009 komik Beppe Grillo, ale jej dnešná tvár je značne umiernenejšia. Program hnutia kladie dôraz na hospodársku agendu a na boj s korupciou. Strana počas predvolebnej kampane utlmila svoju skôr euroskeptickú rétoriku. M5S sa stavia radikálne k migrácii, chce vyhostiť do krajín pôvodu stovky tisíc ľudí, ktorí v Taliansku prebývajú bez dokumentov.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #silvio berlusconi #Forza Italia #talianske voľby