Známe sú mená ďalších troch nemeckých ministrov novej koaličnej vlády

Jeden deň po schválení novej vládnej koalície v Nemecku tamojšími sociálnymi demokratmi sa verejnosť dozvedela mená ďalších troch budúcich ministrov - členov koaličnej Kresťansko-sociálnej únie Bavorska (CSU). Agentúra DPA o najnovšom vývoji informovala s odvolaním sa na účastníkov pondelkového zasadnutia predsedníctva CSU v Mníchove.

05.03.2018 12:23
debata (1)

Šéf CSU Horst Seehofer podľa týchto zdrojov oznámil, že doterajší generálny tajomník strany Andreas Scheuer bude spolkovým ministrom dopravy, zatiaľ čo Gerd Müller zostane ministrom rozvoja a Dorothee Bärová prevezme funkciu štátnej ministerky v úrade spolkovej kancelárky pre oblasť digitalizácie. Už predtým bolo známe, že samotný Seehofer sa stane spolkovým ministrom vnútra, ktorého portfólio bude po novom rozšírené o „výstavbu a vlasť“.

Šéf CSU oznámil podľa zdrojov DPA aj mená nových štátnych tajomníkov za túto stranu a to, že z funkcie bavorského ministerského predsedu odstúpi po 13. marci. Nasledujúci deň má Spolkový snem v Berlíne oficiálne zvoliť šéfku sesterskej Kresťanskodemo­kratickej únie Nemecka (CDU) Angelu Merkelovú za staronovú spolkovú kancelárku.

Definitívnu zelenú obnoveniu tzv. veľkej koalície, na ktorom sa niekoľko mesiacov po vlaňajších voľbách dohodli Merkelovej CDU, bavorská CSU a Sociálnodemokra­tická strana Nemecka (SPD), dali radoví sociálni demokrati vo vnútrostraníckom hlasovaní. Spočiatku sa stavala SPD k možnosti pokračovania koalície s Merkelovou zdržanlivo, nakoniec však vyrokovala, že bude ovládať tri dôležité ministerstvá – zahraničných vecí, práce a financií – výmenou za podporu obmedzenia imigrácie.

Samotná Merkelová schválenie koaličnej dohody v pondelok uvítala a povedala, že je dôležité, aby mohla vláda začať rýchlo pracovať.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Nemecko #veľká koalícia