Salvini: Pravicová koalícia má právo a povinnosť vládnuť Taliansku

Líder talianskej krajne pravicovej strany Liga Severu (LN) a europoslanec Matteo Salvini po nedeľných parlamentných voľbách uviedol, že pravicová koalícia, ktorej je jeho strana súčasťou, má "právo a povinnosť vládnuť Taliansku".

05.03.2018 13:12
Matteo Salvini Foto: ,
Líder pravicovo-populistickej strany Liga Severu Matteo Salvini reaguje na konci tlačovej konferencie po zverejnení predbežných výsledkov nedeľňajších parlamentných volieb v Taliansku, v centrále strany v Miláne.
debata (6)

Salvini povedal, že výsledky volieb naznačujú, že pravicová koalícia bude stáť na čele budúcej vlády a jeho strana bude stáť na čele tejto koalície.

Liga Severu podľa predbežných výsledkov získala v nedeľných parlamentných voľbách takmer 18 percent hlasov, zatiaľ čo jej koaličný partner Vpred Taliansko (FI) vedený expremiérom Silviom Berlusconim len 14 percent. Najúspešnejšou jednotlivou stranou sa stalo populistické Hnutie piatich hviezd (M5S), ktorému voliči odovzdali 31 percent hlasov. Salvini však povolebnú spoluprácu s týmto subjektom vylúčil s tým, že o „čudné koalície“ nemá záujem, pretože sa napokon vždy rozpadnú.

Salvini sa tiež vyjadril k spoločnej európskej mene, ktorú označil za „zlú“ a odsúdenú na zánik.

Dobrý výsledok Ligy Severu v talianskych parlamentných voľbách privítala aj líderka francúzskej ultrapravicovej strany Národný front (FN) Marine Le Penová.

„Veľkolepý zisk a špičkový výkon koalície na čela s Ligou, ktorú vedie náš spojenec a priateľ Matteo Salvini, je novou etapou precitnutia národa! Európska únia má zlý večer,“ uviedla na Twitteri Le Penová, keď po zavretí volebných miestností začali prichádzať prvé výsledky talianskych parlamentných volieb.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Liga severu #Matteo Salvini