V britskej nemocnici leží bývalý ruský špión, prípad sa podobá na Litvinenkov

Britské médiá v pondelok informovali, že bývalý ruský špión Sergej Skripaľ je v britskej nemocnici v kritickom stave po tom, čo sa dostal do kontaktu s "neznámou látkou".

05.03.2018 22:33
nemocnica, británia, špión Foto:
Vchod do nemocnice, v ktorej prišiel Sergej Skripaľ do kontaktu s neznámou látkou. Fotka pochádza z roku 2005.
debata (28)

Tento prípad okamžite poukázal na podobnosť s otravou niekdajšieho ruského agenta Alexandra Litvinenka. Ten zomrel po vypití čaju kontaminovaného rádioaktívnou látkou v luxusnom londýnskom hoteli v roku 2006.

Britské úrady neuviedli totožnosť muža, ale tlačová agentúra Press Association (PA) a ďalšie britské médiá ho identifikovali ako 66-ročného Sergeja Skripaľa, ktorého v roku 2006 v Rusku odsúdili za špionáž pre Britániu a udelili mu trest 13 rokov väzenia – v roku 2010 ho však prepustili v rámci americko-ruskej výmeny špiónov.

Ako prvá mužovu totožnosť odhalila britská spravodajská stanica BBC, uviedla v správe tlačová agentúra AP.

Po svojom zatknutí v Moskve v decembri 2004 sa Skripaľ priznal, že ho v roku 1995 naverbovali britské špeciálne služby a že im poskytoval informácie o ruských agentoch v Európe, za čo dostal vyše 100-tisíc dolárov.

Na lavičke

Britská polícia v pondelok už skôr oznámila, že muža-šesťdesiatnika a ženu-tridsiatničku našli v nedeľu v bezvedomí na lavičke v nákupnom centre v meste Salisbury v grófstve Wiltshire na juhu Anglicka, asi 145 kilometrov západne od Londýna.

„Dvojicu v súčasnosti liečia pre podozrenie z vystavenia vplyvu neznámej látky a teraz sa nachádza v kritickom stave na jednotke intenzívnej starostlivosti,“ uviedla polícia grófstva Wiltshire na Twitteri, z ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

Litvinenkov prípad

„Vykonávame rozsiahle vyšetrovanie, aby sme presne zistili, čo viedlo k tomu, že títo ľudia padli do bezvedomia, a aby sme objasnili, či išlo o trestný čin alebo nie,“ napísala polícia Wiltshiru a doplnila, že ide o „závažný prípad“. Muž a žena sa zrejme navzájom poznali a „nemali viditeľné zranenia“, uviedla polícia.

Dodala tiež, že podľa jej presvedčenia verejnosti nehrozilo žiadne nebezpečenstvo. Pokiaľ ide o smrť Litvinenka, v správe z roku 2016 britský sudca napísal, že atentát pravdepodobne schválil ruský prezident Vladimir Putin a vykonali ju ruské bezpečnostné služby.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #špionáž #agenti