Predseda katalánskeho parlamentu navrhol za premiéra Jordiho Sáncheza

Predseda katalánskeho parlamentu Roger Torrent navrhol na post regionálneho premiéra Katalánska popredného separatistického politika Jordiho Sáncheza. S odvolaním sa na tamojšie médiá o tom v utorok informovala agentúra DPA.

06.03.2018 09:27
debata

Menovanie Sáncheza, predsedu vplyvného Katalánskeho národného zhromaždenia (ANC) stojaceho pri zrode hnutia za nezávislosť Katalánska, ktorý je však už štvrtý mesiac vo vyšetrovacej väzbe v Španielsku na základe obvinenia zo vzbury, by podľa DPA mohlo ešte viac zvýšiť napätie medzi Barcelonou a Madridom.

Líder katalánskych separatistov Carles Puigdemont sa nedávno vzdal opätovnej kandidatúry na post regionálneho premiéra Katalánska, pričom do tejto funkcie navrhol namiesto seba práve Sáncheza.

Ústredná vláda v Madride údajne už oznámila, že Sánchezovu nomináciu do funkcie predsedu katalánskej vlády odmietne. Podľa španielskeho denníka El Mundo Sánchezovi chýba tiež podpora ľavicovej katalánskej strany s názvom Kandidátka ľudovej jednoty (CUP) a pri hlasovaní poslancov katalánskeho parlamentu o novom lídrovi by tak zrejme nezískal dostatočnú podporu.

Termín rozpravy i následného hlasovania poslancov katalánskeho parlamentu o novom predsedovi regionálnej vlády doposiaľ stanovený nebol.

Carles Puigdemont utiekol do Bruselu vlani v októbri po tom, ako ho španielsky premiér Mariano Rajoy odvolal z čela katalánskej vlády, keď po oficiálne protiprávnom referende vyhlásil Katalánsko za nezávislú republiku. Pri návrate do Španielska mu hrozí zatknutie a odsúdenie v súvislosti s obvineniami zo vzbury, sprenevery verejných financií, protištátnej činnosti a ďalších trestných činov.

Po decembrových regionálnych voľbách získali však v katalánskom parlamente opäť najviac mandátov separatistické strany, pričom Puigdemont bol dlhodobo ich jediným kandidátom na post premiéra. V tejto súvislosti sa zvažovalo i jeho uvedenie do úradu „na diaľku“, čo však španielsky ústavný súd rozhodne odmietol.

Jordi Sánchez je od polovice októbra vo vyšetrovacej väzbe. Stalo sa tak na základe obvinenia zo vzbury, ktoré súvisí s jeho konaní počas demonštrácií organizovaných v Barcelone 20. a 21. septembra, keď došlo okrem iného aj k zablokovaniu vchodov do budovy, kde Občianska garda robila raziu v súvislosti s pripravovaným referendom o nezávislosti Katalánska.

Mimovládna organizácia Amnesty International považuje za prehnané zadržiavanie Jordiho Sáncheza i Jordiho Cuixarta zo združenia Omnium Cultural, venujúceho sa podpore katalánskeho jazyka a kultúry.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #premiér #kandidát #Katalánasko