Taliansky chaos si vychutnávajú populisti a extrémisti

Taliansky denník Il Tempo vyšiel po voľbách s titulkom Che Bordello (Aký je to neporiadok). Aká chaotická je situácia v Taliansku po voľbách?

06.03.2018 10:00
Taliansko, voľby, Luigi Di Maio Foto: ,
Luigi Di Maio, šéf Päťhviezdičkového hnutia, najúspešnejšieho samostatného subjektu v talianskych voľbách.
debata (8)

"Bude veľmi náročné poskladať novú vládu,“ povedal pre Pravdu Erik Jones, expert na medzinárodné vzťahy z bolonského centra Univerzity Johnsa Hopkinsa. "Päťhviezdičkovému hnutiu sa podarilo prekonať aj očakávanie prieskumov. Stalo sa najsilnejším samostatným subjektom. Výskumy mu pripisovali do 29 percent a získalo viac ako 32 percent. Pomohla mu vysoká účasť na úrovni 73 percent a to, že sa k nemu v poslednej chvíli pridali voliči. V piatok sa robili tajné prieskumy, z ktorých vyplývalo, že nerozhodnutí Taliani sa prikláňali k Päťhviezdičkovému hnutiu a Lige,“ pripomenul Jones.

Protest voličov

Talianska politika získala nových pánov. Populistické a euroskeptické Päťhviezdičkové hnutie, ktoré dostalo viac ako desať miliónov hlasov. A krajne pravicovú Ligu, ktorá sa ešte donedávna volala Liga Severu. Túto protiimigrantskú stranu podporilo vo voľbách takmer 5,5 milióna Talianov. Liga je teda najsilnejším zoskupením pravicovej koalície, ktorá získala 37 percent hlasov. Jej súčasťou je aj Forza Italia expremiéra Silvia Berlusconiho, neofašistickí Talianski bratia a stredopravicová politická federácia My s Talianskom. Výrazne prepadla ľavicová koalícia pod vedením bývalého predsedu vlády Mattea Renziho, ktorú podporilo iba 23 percent voličov.

Politologička Alessandra Mignolliová z rímskej univerzity Sapienza vysvetľuje pohnútky Talianov.

"Hlasovanie sa teraz interpretuje ako protest proti establišmentu. Pravdepodobne je to naozaj tak v tom zmysle, že talianski voliči chceli potrestať bývalého ľavicového premiéra Renziho a jeho najbližších spolupracovníkov za ich aroganciu. Svedčí to o tom, akí nespokojní boli ľudia s politikou poslednej vlády,“ uviedla Mignolliová pre Pravdu.

Talianska ekonomika začala v poslednom období rásť, ale len pomaly dobieha prepad z čias ekonomickej krízy. Populisti a najmä xenofóbna Liga sa tiež priživovali na migračnej kríze. Do Talianska za minulý rok prišli desaťtisíce migrantov. K napätej atmosfére prispelo aj niekoľko zločinov cudzincov.

Ale tiež útoky na migrantov. Príkladom je streľba na cudzincov začiatkom februára v meste Macerata. Páchateľom bol mladý Talian, ktorý sa hlásil k extrémistom. Postrelil šiestich cudzincov. Vraj to bola odveta za vraždu ženy, z ktorej je podozrivý migrant z Nigérie.

Voľby v Taliansku sú určite úspechom populistických strán, ale sú medzi nimi rozdiely.
Luigi Marini, expert na taliansku politiku

Bývalý stratég Bieleho domu Steve Bannon pred hlasovaním vyhlásil, že talianske voľby sú čistý populizmus. Exporadca prezidenta Donalda Trumpa je známou postavou americkej alternatívnej pravice, čo je voľné zoskupenie nacionalistov, extrémistov a pravicových radikálov každého druhu. Hlási sa k nemu šéf Ligy Matteo Salvini.

"Voľby v Taliansku sú určite úspechom populistických strán, ale sú medzi nimi rozdiely. Liga a Talianski bratia sú viac typickými krajne pravicovými autoritatívnymi populistickými stranami, ktoré majú blízko k Bannonovi,“ reagoval pre Pravdu Luigi Marini, expert na taliansku politiku z Oxfordskej univerzity. "Päťhviezdičkové hnutie je skôr nejasný mix pravicových a ľavicových politík a je pomerne vzdialené Bannonovi. Spája ho nechuť k establišmentu,“ uviedol Marini.

Päťhviezdičkové hnutie založil komik Beppe Grillo, ktorý mu do vienka vložil agresívnu kampaň proti tomu, čo označoval za elity. Jeho politické vedenie však prebral Luigi Di Maio, ktorý však trochu ubral z populistického plynu a euroskepticizmu. Do úzadia zatiaľ dokonca zapadol návrh Päťhviezdičkového hnutia na referendum o členstve Talianska v eurozóne.

Úplná zmena?

"Výsledky volieb však ukazujú, že ľudia chcú zmenu. Radikálnu, úplnú. Chcú skúsiť niečo nové a veria, že Päťhviezdičkové hnutie je presne to. Teda niečo nové,“ vysvetľuje Mignolliová. "Na druhej strane dobrý výsledok Ligy svedčí o tom, že veľa Talianov sa obáva značného počtu migrantov, ktorí prišli do krajiny. Nepáči sa im, ako vláda riešila tento problém a boja sa o svoju bezpečnosť,“ tvrdí politologička.

Talianske voľby zatriasli aj európskymi trhmi. Ich burzové indexy v pondelok padli, ale väčšina sa počas dňa vrátila približne na rovnakú úroveň, či dokonca mierne nad ňu.

Podľa Mignolliovej sa teraz uvidí, ako ďaleko budú chcieť populisti zájsť. "Hovoríme o euroskeptikoch. V takej či onakej podobe. Dúfam, že Salvini a Di Maio budú zodpovední a nezačnú procesy, ktoré by boli úplnou katastrofou pre Taliansko a Európsku úniu, ako by bolo napríklad referendum o eure,“ vyhlásila odborníčka.

"Som mierne optimistická, pretože si myslím, že Di Maio si chce vybudovať dobrú reputáciu v Európe a byť spoľahlivým partnerom inštitúcií. Salvini je však ešte viac populistický, bol veľmi zlý europoslanec a má katastrofálnu povesť v inštitúciách,“ pripomenula odborníčka.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #voľby