Kremeľ je pripravený spolupracovať v prípade otrávenia ruského exšpióna

Na Rusko sa nik neobrátil o pomoc pri vyšetrovaní, ako a prečo našli bývalého ruského špióna v kritickom stave v nákupnom centre v meste v južnom Anglicku. Uviedol to v utorok hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov s tým, že "Moskva je vždy pripravená spolupracovať".

06.03.2018 10:06 , aktualizované: 14:18
skripaľ, britania Foto: ,
Polícia vo vnútri reštaurácie v britskom Salisbury, kde údajne otrávili bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa.
debata (5)

Britské médiá v pondelok informovali, že bývalý ruský špión Sergej Skripaľ (66) je v britskej nemocnici v kritickom stave po tom, ako sa dostal do kontaktu s „neznámou látkou“. Tento prípad okamžite poukázal na podobnosť s otravou niekdajšieho ruského agenta Alexandra Litvinenka. Ten zomrel po vypití čaju kontaminovaného rádioaktívnou látkou v luxusnom londýnskom hoteli v roku 2006.

Británia stále nepozná látku, po ktorej je bývalý ruský agent v kóme. Podľa denníka The Daily Telegraph sa Skripaľ nedávno obrátil na britskú políciu s obavami o svoj život. Jeho syn údajne zahynul pred rokom v Rusku pri autonehode, rovnaký osud vraj stretol jeho ženu pred šiestimi rokmi.

Skripaľa v roku 2006 v Rusku odsúdili za špionáž pre Britániu a udelili mu trest 13 rokov väzenia – v roku 2010 ho však prepustili v rámci americko-ruskej výmeny špiónov.

Po svojom zatknutí v Moskve v decembri 2004 sa Skripaľ priznal, že ho v roku 1995 naverbovali britské špeciálne služby a že im poskytoval informácie o ruských agentoch v Európe, za čo dostal vyše 100.000 dolárov.

Britská polícia oznámila, že muža-šesťdesiatnika a ženu-tridsiatničku našli v nedeľu v bezvedomí na lavičke v nákupnom centre v meste Salisbury v grófstve Wiltshire na juhu Anglicka, asi 145 kilometrov západne od Londýna.

Spolu s ním bola podľa spravodajskej televízie Sky News jeho dcéra Julija, ktorá je so Skripaľom naďalej v kritickom stave.

Dvaja policajti, ktorí sa im venovali, boli po lekárskej kontrole opäť prepustení. Naopak záchranár, ktorý Skripaľovcov zrejme sprevádzal pri prevoze do nemocnice, je stále na lekárskom pozorovaní.

Pred svojím zrútením bol Skripal s dcérou podľa všetkého na obede v talianskej reštaurácii Zizzi. Cestou odtiaľ je údajne zaznamenala bezpečnostná kamera. Na nej ešte nevykazovali žiadne známky nevoľnosti.

Polícia potom vykonala preventívne dekontamináciu miest, kde sa obaja postihnutí zdržiavali. Reštaurácie a časť nákupného strediska, ktorým prešli, bola uzavretá; rovnako tak jedna blízka piváreň. Izolované je aj nemocničné oddelenie, kde teraz leží.

Neobvyklý prípad

„Je zrejmé, že ide o neobvyklý prípad,“ povedal podľa Reuters policajný činiteľ Mark Rowley. Podstatné podľa neho je teraz zistiť, o akú látku ide a ako sa k postihnutým dostala. Na vyšetrovaní sa už podieľa aj protiteroristický odbor polície.

Neznáma látka, ktorou boli zasiahnutí, je v súčasnosti podrobovaná laboratórnym testom vo vojenskom výskumnom ústave. Výsledky by mali byť oznámené v blízkom období. Podľa Sky News by sa k udalosti mal tiež vyjadriť britský minister zahraničia Boris Johnson.

Pokiaľ ide o smrť Litvinenka, v správe z roku 2016 britský sudca napísal, že atentát pravdepodobne schválil ruský prezident Vladimir Putin a vykonali ju ruské bezpečnostné služby. Ruská vláda popiera akúkoľvek zodpovednosť, pripomína agentúra AP.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #otrávenie