Červený kríž nútene prerušil dodávky humanitárnej pomoci do Východne Ghúty

Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) informoval, že musel prerušiť dodávky humanitárnej pomoci do obliehanej oblasti Východná Ghúta na predmestí sýrskeho hlavného mesta Damask. K zastaveniu došlo podľa MVČK v pondelok po tom, ako sa v oblasti zhoršila bezpečnostná situácia.

06.03.2018 11:26
Sýria Ghúta Východná prímerie porušenie boje... Foto: ,
Konvoj vozidiel Červeného kríža smeruje do východnej Ghúty.
debata (4)

Hovorkyňa MVČK Ingy Sedkyová uviedla, že humanitárny konvoj pozostávajúci z dovedna 46 nákladných áut doručil v pondelok väčšinu z prevážanej pomoci do mesta Dúmá vo Východnej Ghúte. Dodala však, že misia bola prerušená skôr, ako sa podarilo vyložiť všetku pomoc.

Člen mestskej rady v meste Dúmá podľa agentúry AP uviedol, že deväť kamiónov s humanitárnou pomocou muselo oblasť opustiť po tom, ako sa tam v pondelok večer zintenzívnilo ostreľovanie i nálety zo strany sýrskej vlády a jej spojencov.

Pondelňajší konvoj bol vôbec prvou dodávkou humanitárnej pomoci, ktorá sa do Východnej Ghúty dostala po troch týždňoch obliehania a útokoch zo strany vlády, pri ktorých zahynuli už stovky ľudí. Podľa informácií MVČK v Sýrii konvoj viezol dodávky potravín a lekárskych pomôcok pre 27.500 ľudí v núdzi.

Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) ešte v pondelok večer uviedol, že sýrskej vláde sa časť humanitárnej pomoci smerujúcej do Východnej Ghúty podarilo zablokovať, a tak tri zo 46 nákladných áut prišli do oblasti už takmer prázdne.

Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii si samotné pondelňajšie bombardovanie oblasti vyžiadalo najmenej 46 mŕtvych a približne 190 zranených. SOHR, ktoré sa opiera o výpovede aktivistov v teréne, v pondelok zároveň informovalo, že sýrskej armáde a jej spojencom sa podarilo dobyť už 35 percent povstaleckej enklávy Východná Ghúta so 400.000 obyvateľmi.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Damask #Červený kríž #vojna v Sýrii #Východná Ghúta