Rusko ponúklo sýrskym povstalcom bezpečný odchod z Východnej Ghúty

Podľa agentúry Reuters môžu odísť aj s rodinami a vziať si so sebou osobné zbrane.

06.03.2018 11:29
debata (14)

Rusko ponúklo sýrskym povstalcom a ich rodinám bezpečný odchod z oblasti vo Východnej Ghúte pri Damasku, ktorú obliehajú sýrske vládne vojská podporované Moskvou. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany. Skupina povstalcov Fajlak ar-Rahman to odmietla. Boje vo Východnej Ghúte pokračovali aj v noci, od pondelka v nich podľa mimovládnej sýrskej organizácie SOHR prišlo o život 70 civilistov, uviedla televízia Al-Džazíra.

Ruské ministerstvo obrany ponúklo povstalcom a ich rodinám bezpečný odchod z oblasti východnej Ghúty a sľúbilo im zaistiť beztrestnosť, ak sa vzdajú. Podľa agentúry Reuters môžu odísť aj s rodinami a vziať si so sebou osobné zbrane. Skupina Fajlak ar-Rahman, ktorá je druhou najväčšou povstaleckou skupinou v oblasti a podporuje ju Katar a Turecko, v reakcii na ponuku uviedla, že Moskva núti tamojších ľudí k nútenému presídleniu a obvinila Rusko z vojenskej eskalácie konfliktu v regióne. Sýrske vládne vojská podporované Ruskom pred viac ako dvoma týždňami zintenzívnili bombardovanie východnej Ghúty a neskôr začali aj pozemnú operáciu. Cieľom je dobyť posledný región v okolí Damasku ovládaný odporcami vlády a radikálnymi skupinami, z ktorých časť je napojená na teroristickú sieť al-Kájda.

Rusko minulý týždeň, po prijatí rezolúcie BR OSN vyzývajúcu k 30-dňovému prímeriu v Sýrii, ponúklo zastavenie bojov vždy na niekoľko hodín denne. Počas nich Moskva podľa svojich tvrdení otvára humanitárny koridor pre evakuáciu civilistov, ktorí ale neodchádzajú, pretože im v tom podľa Ruska povstalci bránia.

V pondelok do obliehanej enklávy vo východnej Ghúte dorazil prvý humanitárny konvoj po troch týždňoch. Po niekoľkých hodinách sa ale musel pre paľbu stiahnuť bez toho, aby vyložil všetku pomoc pre asi 27 5000 ľudí.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Východná Ghúta