Johnson naznačil, že za otravou špióna sú Rusi. Divoké výroky, reaguje Moskva

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová odmietla v utorok náznaky vo vyjadreniach šéfa britskej diplomacie Borisa Johnsona, že za nevysvetlenou chorobou bývalého ruského špióna v Británii Sergeja Skripaľa možno stojí Rusko.

06.03.2018 22:28
boris johnson Foto: ,
Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson.
debata (39)

Skripaľ (66) a jeho dcéra (33) sa nachádzajú v nemocnici v kritickom stave od nedele 4. marca, keď skolabovali v anglickom meste Salisbury. Podľa pondelkových správ britských médií prišli obaja do kontaktu s „neznámou látkou“.

Britský minister zahraničných vecí Johnson v utorok vyhlásil, že v prípade potvrdenia podielu Ruska na Skripaľovom náhlom ochorení sa reprezentácia Británie zrejme nezúčastní „normálnym spôsobom“ na tohtoročných majstrovstvách sveta vo futbale v Rusku. Minister to nespresnil.

Neskôr britské ministerstvo vysvetlilo, že pod „normálnym spôsobom“ mali na mysli, že majstrovstiev sa nezúčastnia britskí politici či predstavitelia, a nie anglický futbalový tím. Ten má podľa plánu súťažiť na majstrovstvách, ktoré sa začínajú v júni.

Hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Zacharovová v utorok odmietla Johnsonove výroky o možnom podiele Ruska na prípade Skripaľa ako „divoké“.

Johnson totiž podľa agentúry AP tiež uviedol, že v súčasnosti na nikoho neukazuje prstom, ale všetkým vládam sveta odkázal, že žiadny pokus o zabitie nevinného človeka na britskej pôde neostane nepotrestaný.

Dodal, že incident v meste Salisbury mu pripomína smrť niekdajšieho ruského agenta Alexandra Litvinenka. Ten zomrel v roku 2006 po vypití čaju kontaminovaného rádioaktívnou látkou v luxusnom londýnskom hoteli.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #Boris Johnson