Talianske voľby: Jednota EÚ sa trasie, Rusko sa teší?

Sláva Putinovi, sláva Trumpovi, sláva Le Penovej, sláva Lige. Krajne pravicový taliansky líder Matteo Salvini takto koncom roka 2016 na sociálnej sieti Twitter upozornil na to, kto sú jeho politickí priatelia. Po nedeľných voľbách, v ktorých bola Salviniho Liga najúspešnejšou stranou víťaznej pravicovej koalície, nie je vylúčené, že sa tento extrémista stane talianskym premiérom.

07.03.2018 07:48
Taliansko, Silvio Berlusconi, Liga, Matteo Salvini Foto:
Talianski obdivovatelia ruského prezidenta Vladimira Putina. Expremiér Silvio Berlusconi (vľavo) a líder krajne pravicovej Ligy Matteo Salvini.
debata (59)

Alebo by to mohol byť skôr Luigi Di Maio, líder populisticko-euroskeptického Päťhviezdičkového hnutia? Práve tento subjekt bol najsilnejšou samostatnou politickou stranou vo voľbách, keď získal 32,7 percenta hlasov. Poslanec hnutia Manlio Di Stefano v roku 2016 na zjazde vládnucej strany Jednotné Rusko vyzval na ukončenie sankcií Európskej únie proti Moskve za jej vojnu na Ukrajine a NATO označil za agresívne.

Proruské postoje Talianska nie sú nič výnimočné. Aj súčasná dožívajúca ľavicová vláda sa v EÚ pravidelne zaraďuje k najhlasnejším kritikom sankcií proti Moskve. A bývalý premiér Silvio Berlusconi, ktorého Forza Italia tiež patrí do víťaznej pravicovej koalície, sa nikdy netajil náklonnosťou k prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Starí priatelia

"Víťazi týchto volieb patria do proruskej skupiny. Berlusconi je starý priateľ Putina. Líder krajne pravicovej Ligy Salvini opakovane prejavuje obdiv k ruskému modelu v súvislosti s migráciou a bezpečnosťou. Dokonca aj populisti z Päťhviezdičkového hnutia to robia. Či sa Taliansko priblíži k Rusku, ešte viac teraz závisí od toho, aký typ vlády bude výsledkom parlamentných rokovaní,“ reagoval pre Pravdu taliansky politológ Pietro Castelli Gattinara z vysokej školy v Pise.

Podobne to vidí aj Matteo Pugliese, analytik z talianskeho Inštitútu pre medzinárodné politické štúdie. "Nevieme ešte, ako bude vyzerať talianska vláda. Je však isté, že líder Ligy Salvini prejavuje hlboké sympatie ku Kremľu a osobne sa stretol s Putinom. Populistické Päťhviezdičkové hnutie má tiež kontakty na Rusko.

Najmä, čo sa týka internetovej propagandy. Jeho poslanec Di Stefano sa zúčastnil na kongrese Jednotného Ruska. Liga aj Päťhviezdičkové hnutie nebudú chcieť odísť z NATO, ale v prípade, že by vládli, určite posilnia vzťahy s ruským režimom na úkor inštitúcií EÚ a Severoatlantickej aliancie,“ uviedol pre Pravdu Pugliese.

Koniec sankcií?

Talianska vláda so silným zastúpením populistov môže viesť k väčšiemu tlaku na zrušenie sankcií proti Rusku za anexiu Krymu a rozpútanie vojny na východnej Ukrajine. "Otvorených kritikov týchto opatrení bude čoraz viac,“ pripomenul pre Pravdu expert na medzinárodné vzťahy Jörg Forbrig z berlínskej pobočky German Marshall Fund.

Medzi túto skupinu zaradil odborník aj Rakúsko, kde je vo vláde promoskovsky naladená krajne pravicová Strana za slobodu. "A je to tiež Česko, s kombináciou obchodnícky a pragmaticky naladeného premiéra Andreja Babiša a otvorene proruského prezidenta Miloša Zemana. Tí vidia sankcie ako nepríjemnú záťaž,“ myslí si Forbrig.

V minulosti mnoho ráz kritizoval opatrenie proti Rusku aj slovenský premiér Robert Fico. "Nie je žiadnym tajomstvom, že predlžovanie sankcií v EÚ je čoraz zložitejšie. Stále väčší počet členských štátov nechce znášať ani minimálne obete v mene princípov a záujmov, ktorým nie vždy rozumejú alebo sa k nim nehlásia,“ reagoval pre Pravdu aj Marek Menkiszak, expert na Rusko z poľského Centra pre východné štúdie.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #voľby #premiér #liga #Matteo Salvini #extrémista