Čína darovala Nemecku nadživotnú sochu Karla Marxa

Do západonemeckého mesta Trier doviezli z Číny zvláštny dar - sochu Karla Marxa v nadživotnej veľkosti. Vplyvný, ale kontroverzný mysliteľ a revolucionár sa v meste narodil a v máji si tam jeho 200. jubileum pripomenú tri výstavy. Na ich otvorení má prehovoriť predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

07.03.2018 08:44
debata (1)

Marxa stvárnil popredný čínsky sochár a riaditeľ Čínskeho národného múzea Wu Wej-šan. Bronzový odliatok vysoký 4,4 metra vytvoril symbolicky s predkročenou ľavou nohou. Slávnostné odhalenie sochy, ktorá váži 2,3 tony, je naplánované na 5. mája, teda na deň Marxových narodenín, uviedla agentúra DPA.

Marx patril k intelektuálom, na ktorých sa odvolávali socialistické a komunistické režimy. V Číne vládne komunistická strana, v krajine ale podľa mnohých odborníkov nastolila tvrdý, takzvaný dickensovský kapitalizmus. Ten panoval v Európe v 19. storočí a Marx ho pranieroval. Na otvorení výstav v Trieri prehovorí 4. mája v Konštantínovej bazilike šéf Európskej komisie Juncker.

V januári to oznámil organizátor podujatí Rainer Auts bez toho, aby výber rečníka vysvetlil. Juncker predsedal luxemburskej stredopravej Kresťansko-ľudovej strane a pôsobil tiež vo vedení Medzinárodného menového fondu, ktorý ľavica kritizuje.

Najväčšia z chystaných výstav v Rýnskom zemskom múzeu ponesie názov Karl Marx 1818–1883. Život. Dielo. Doba. Potrvá do 21. októbra a na 1000 metroch štvorcových predstaví Marxov intelektuálny a politický vývoj. Zameria sa aj na kontext vzniku jeho diel, ku ktorým patrí Komunistický manifest a trojzväzkový Kapitál.

Karl Heinrich Marx sa v Trieri narodil 5. mája 1818 a strávil v ňom prvých 17 rokov života. Jeho jubileum je príležitosťou pre posilnenie významu mesta i celej spolkovej krajiny Porýnie-Falcko, vyhlásil predtým zemský minister kultúry Konrad Wolf. Už teraz prichádza každoročne do Trieru okolo 150 000 čínskych turistov, napísala DPA.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Čína #jubileum #socha #Karl Marx #dar