Z Bieleho domu odchádza Trumpov hlavný ekonomický poradca Cohn

Hlavný ekonomický poradca amerického prezidenta Donalda Trumpa Gary Cohn rezignoval na svoju funkciu.

07.03.2018 10:28
Gary Cohn Foto: ,
Gary Cohn
debata (2)

Presný dátum jeho odchodu z Bieleho domu zatiaľ nie je jasný, podľa úradu prezidenta USA ale zostane ešte niekoľko týždňov. Cohn vo vyhlásení označil možnosť slúžiť svojej krajine za česť, Trump mu za jeho službu poďakoval. Podľa agentúry Reuters rezignácia súvisí s Cohnovým odporom k prezidentovmu plánu na zavedenie ciel na dovoz ocele a hliníka do USA.

Cohn sa stal riaditeľom Národnej ekonomickej rady (NEC) v januári minulého roka. Vystriedal vtedy Jeffa Zientsa, ktorý bol posledným hlavným ekonomickým poradcom prezidenta Baracka Obamu. Pred nástupom do funkcie v Bielom dome bol teraz 57-ročný Cohn prezidentom investičnej banky Goldman Sachs. Pred časom sa o ňom istú dobu špekulovalo ako o možnom nástupcovi Janet Yellenovej na čele centrálnej banky, nakoniec sa ním ale stal Jerome Powell.

„Bolo mi cťou slúžiť svojej krajine a podieľať sa na prorastových hospodárskych opatreniach v prospech amerického ľudu, obzvlášť schválenie historickej daňovej reformy,“ uviedol vo vyhlásení Cohn, ktorý bol hlavným strojcom daňovej reformy. Daňové zmeny, ktoré začali platiť od januára, boli najrozsiahlejšie od čias prezidenta Ronalda Reagana, ktorý vládol v 80. rokoch. „Ďakujem mu za jeho oddanú službu americkému ľudu,“ uviedol Trump vo vyhlásení zaslanom denníku The New York Times. Na twitteri neskôr uviedol, že o Cohnovom nástupcovi rozhodne už čoskoro. „Na tú prácu čaká veľa ľudí – vyberiem múdro!“ napísal prezident. Podľa zdroja agentúry Reuters sú medzi favoritmi na funkciu riaditeľ Národnej obchodnej rady (NTC) Peter Navarro a konzervatívny komentátor Larry Kudlow.

Dôvod Cohnovho odchodu ani on, ani Biely dom neoznámili. Podľa svetových agentúr je ale doterajší predseda NEC považovaný za odporcu protekcionizmu a jeho odchod z Trumpovej administratívy tak môže súvisieť s plánom amerického prezidenta uvaliť clo na dovoz ocele a hliníka.

Podľa agentúry DPA možno Cohnov odchod z Bieleho domu vnímať ako znamenie, že sa Trump nemieni svojho plánu na zavedenie ciel vzdať. Absencia zástancu voľného obchodu v prezidentovom tíme by sa podľa nej mohla prejaviť okrem iného aj pri vyjednávaní o novej podobe Severoamerickej dohody o voľnom obchode (NAFTA) s Kanadou a Mexikom.

Za posledný týždeň je Cohn už druhým blízkym spolupracovníkom prezidenta Trumpa, ktorý sa Biely dom rozhodol opustiť. Pred časom svoj odchod oznámila šéfka tlačového oddelenia Bieleho domu Hope Hicksová.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Gary #Cohn