Prezident Zeman položil veniec k Masarykovmu hrobu

Český prezident Miloš Zeman si v Lánoch uctil pamiatku prvého československého prezidenta Tomáša Garrigua Masaryka. Pri príležitosti 168. výročia Masarykova narodenia položil veniec k hrobu zakladateľa Československa.

07.03.2018 13:05
zeman, masaryk Foto:
Znovuzvolený český prezident Miloš Zeman so svojou manželkou Ivanou pri Masarykovom hrobe.
debata (1)

Pamiatke Masaryka sa následne poklonil aj premiér v demisii Andrej Babiš (ANO) a predsedovia hornej a dolnej komory Parlamentu Miroslav Štěch (ČSSD) a Radek Vondráček (ANO).

Terajšej hlave štátu o polnoci z 8. na 9. marca skončí prvé funkčné obdobie, svoj druhý sľub zloží Zeman vo štvrtok na Pražskom hrade ešte pred uplynutím súčasného mandátu. Masarykov hrob navštívil Zeman v tento deň už pred svojou prvou inauguráciou pred piatimi rokmi.

Znovuzvolený prezident so svojou manželkou Ivanou pri Masarykovom hrobe si vypočul vojenskú večierku, ktorú zatrúbil člen Hradnej stráže. Pietny akt trval asi päť minút. Potom prezidentský pár s doprovodom nasadol opäť do áut a odišiel.

Zeman prekvapil

Na cintorín prišlo tiež niekoľko členov Českej obce sokolskej a ďalší ľudia. Podľa sokolka Anny Holanovej, ktorá k Masarykovmuu hrobu pri príležitosti jeho výročia chodí pravidelne, ich bolo menej ako v predchádzajúcich rokoch. Návšteva prezidenta ju prekvapila. S jeho znovuzvolením osobne nie je spokojná.

Zhruba hodinu po Zemanovom odchode sa na cintoríne uskutočnil pietny akt za účasti ďalších ústavných činiteľov, politikov, zástupcov Konfederácie politických väzňov a sokolov. Pri tejto príležitosti zaznela štátna hymna a obľúbená pieseň prvého československého prezidenta Ach synku, synku.

Babiš z Lán zamieril na Moravu. V Brne si chce uctiť pamiatku obetí rómskeho holokaustu a v Hodoníne, Masarykovom rodisku, sa zúčastní ďalšieho pietneho aktu k narodeniu prvého československého prezidenta. Štěch následne – rovnako ako v minulých rokoch – odišiel položiť kyticu k soche prvého prezidenta na Hradčanskom námestí v Prahe.

Zámok oživil Havel

Tomáš Garrigue Masaryk, v rokoch 1918 až 1935 prvý prezident Československa, začal do Lán ako hlava štátu jazdiť od roku 1920. Tamojší zámok bol vybraný ako letné sídlo prezidenta Československej republiky už v roku 1919. Masaryk zomrel na zámku 14. septembra 1937 vo veku 87 rokov. Bolo to skoro dva roky potom, čo na prezidentský úrad zo zdravotných dôvodov abdikoval. V Lánoch je pochovaný, rovnako ako jeho manželka Charlotta, syn Ján a dcéra Alice.

V lánskom zámku býval v období druhej svetovej vojny aj prezident Emil Hácha. Potom bol zámok využívaný sporadicky, o jeho oživenie sa postaral až prvý ponovembrový prezident Václav Havel. Zámok pravidelne navštevoval aj jeho nástupca Václav Klaus, rovnako ako doteraz Zeman.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Miloš Zeman #Tomáš Garrigue Masaryk