Poľsko oznámilo zadržanie Maročana s väzbami na teroristov

Poľsko v septembri 2016 zadržalo Maročana, ktorý má väzby na teroristické hnutie Islamský štát a tiež na páchateľa teroristického útoku v Paríži v novembri 2015.

07.03.2018 13:54
debata

V stredu to oznámila poľská prokuratúra s tým, že muž, ktorý sa preukazoval v Rakúsku vydaným dokladom sýrskeho utečenca, do Poľska pricestoval cez Českú republiku. Podľa informácií denníka Rzeczpospolita bol Maročan odhalený vďaka spolupráci európskych a amerických tajných služieb.

Maročan s teroristami podľa vyšetrovateľov spolupracoval v rokoch 2015 a 2016 a páchateľovi útoku v Paríži Abdelhamidovi Abaaoudovi pomáhal ako informátor. Útok v Paríži si vyžiadal 130 mŕtvych a 350 zranených. Belgičana marockého pôvodu Abaaouda zabila polícia pri následnom záťahu na parížskom predmestí.

„V telefóne Murada T. sme našli fotografie s návodom na výrobu výbušných improvizovaných zariadení, ktoré môžu byť odpálená s pomocou mobilu, a tiež objekty, kde mohli byť výbušniny použité,“ uviedla bez upresnenia prokuratúra. Tá celé meno Maročana nezverejnila, oznámila len, že bol zadržaný 5. septembra 2016 v Rybniku na juhu Poľska neďaleko hraníc s Českom.

Prokuratúra je podľa denníka Rzeczpospolita presvedčená, že žiadny útok v Poľsku nepripravoval, jeho konečným cieľom zrejme bolo Nemecko. Maročan je v Poľsku obvinený zo spolupráce s teroristami a hrozí mu až osem rokov väzenia, uviedol Reuters s tým, že na proces čaká vo väzbe.

Prokuratúra tiež uviedla, že sa Maročan v decembri 2014 zúčastnil stretnutia v Turecku, kde bol okrem iného Abaaoud a tiež radikáli, ktorých v januári 2015 zabila belgická polícia počas protiteroristickej razie v meste Verviers.

Murad T. získal podľa prokuratúry identifikačné doklady v Rakúsku, kde tvrdil, že je sýrsky utečenec. Tiež udal falošný dátum narodenia.

V Európe, kam sa dostal cez Grécko, je Maročan od roku 2014. Potom putoval cez Macedónsko, Srbsko do Maďarska a Rakúska, odkiaľ cez Česko prišiel v marci 2016 do Poľska, napísal denník Rzeczpospolita. V Rybniku mal podľa médií prenajatý byt na poľské meno.

debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Poľsko #Česko #Islamský štát #útok v Paríži