EÚ ponúkla Británii návrh dohody o voľnom obchode po brexite, ale bez hrozienok

Tusk predložil usmernenia pre ďalšiu fázu rozhovorov o rozvode s Britániou.

07.03.2018 15:45
vlajky, Veľká Británia, Európska únia, Brexit Foto: ,
Veľká Británia sa čoskoro rozlúči s Európou.
debata (1)

Európska únia (EÚ) v stredu ponúkla Británii svoj návrh dohody o voľnom obchode po brexite. Text návrhu ale ukázal, že jej predstava o spolupráci je oveľa obmedzenejšia, ako Londýn požadoval.

Predseda Európskej rady Donald Tusk v stredu vyhlásil, že Británia by po brexite nemala očakávať nič iné ako dohodu o voľnom obchode. Londýn si nebude môcť vyberať „hrozienka“, ako by si želala premiérka Theresa Mayová.

Tusk predložil usmernenia pre ďalšiu fázu rozhovorov o rozvode s Britániou. Povedal, že Londýn si nebude môcť ponechať najväčšie výhody členstva v EÚ, ako by si to Mayová želala, a podmienky, ktoré sa jej nepáčia, odmietnuť. Takýto prístup nebude možný.

Predseda Európskej rady načrtol pritom pochmúrny obraz budúcich rozhovorov, keď povedal, že obchod po brexite nebude „bez treníc alebo plynulejší, ale komplikovanejší a nákladnejší ako v súčasnosti, a pre všetkých zúčastnených“.

V návrhu spoločnej pozície zostávajúcich 27 členských štátov EÚ sa uvádza, že blok je za tesné partnerstvo s Britániou. Ale zároveň rozhodnutie Londýna vystúpiť z colnej únie a jednotného trhu, nevyhnutne povedie k treniciam. A to bude mať negatívne dôsledky pre ekonomiku. A blok rozhodne, povedal, že pokiaľ ide o sektor finančných služieb, s Britániou bude v tomto smere zaobchádzať ako s každou inou krajinou mimo EÚ. Londýn by však chcel, aby bolo toto odvetvie súčasťou budúcej dohody o voľnom obchode.

V texte sa uvádza, že finančné spoločnosti z Británie budú môcť pôsobiť v kontinentálnej Európe len „podľa pravidiel hostiteľského štátu“ a bude sa s nimi zaobchádzať ako s firmami z iných nečlenských štátov Únie, keďže Spojené kráľovstvo a EÚ už nebudú mať spoločný regulačný rámec, dohľad a súdnictvo.

Finančné služby sú pritom jediným odvetvím, v ktorom má Británia obchodný prebytok s EÚ. Aj preto sa veľmi snaží zachovať súčasný prístup svojich bánk na trh kontinentálnej Európy.

Britský minister financií Philip Hammond tiež vystúpi v stredu s prejavom, v ktorom sa chystá EÚ povedať, že musí dovoliť, aby odvetvie finančných služieb bolo súčasťou obchodnej dohody po brexite.

Návrh EÚ, na ktorom budú ešte pracovať diplomati a koncom marca ho budú schvaľovať lídri 27 štátov, to však jasne odmieta.

„Takáto dohoda (o obchode) nemôže ponúknuť rovnaké výhody ako členstvo,“ uvádza sa v dokumente.

EÚ namiesto toho navrhuje tradičný prístup bloku k bankám z Británie, teda rovnaký ako k bankám z iných krajín mimo EÚ alebo tzv. tretích krajín.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Brexit