Orbán pred voľbami sľúbil Maďarom príspevky na kúrenie a jedlo

Maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý sa v aprílových parlamentných voľbách usiluje o ďalší mandát, rodinám prisľúbil štátny príspevok na kúrenie a všetkým dôchodcom poukážku na nákup potravín. Orbán dotácie oznámil len deň potom, čo vyhlásil, že vláda pred voľbami žiadne veľké míňanie nechystá a že deficit tohtoročného rozpočtu udrží pod troma percentami výkonu ekonomiky.

07.03.2018 16:06
Viktor Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán ide na čele svojho Fideszu do aprílových volieb.
debata (10)

Orbán vo videoodkaze na facebooku povedal, že vláda sa kvôli nedávnym mimoriadnym mrazom rozhodla pomôcť rodinám s ich náklady na kúrenie uhradiť. Tí, ktorí na vyhrievanie domácností používajú plyn či diaľkové kúrenie, dostanú príspevok 12 000 forintov (38 eur). Ľudia s kotlami na drevo či uhlie potom budú môcť využiť program pre prechod na iné zdroje kúrenia, na ktorý má byť vyčlenená miliarda forintov (3,2 milióna eur).

Vláda tiež rozhodla, že všetkým dôchodcom poskytne jednorazovú poukážku na nákup potravín v hodnote 10 000 forintov (32 eur).

Orbánova strana Fidesz, ktorá vládne Maďarsku nepretržite od roku 2010, svoju kampaň pred parlamentnými voľbami vypísanými na 8. apríla doteraz stavala predovšetkým na vyvolávanie strachu z migrácie.

Ranu tejto stratégii však uštedrila nedávna porážka kandidáta Fideszu vo voľbe starostu mesta Hódmezővásárhely, strana sa preto rozhodla sústrediť aj na ďalšie témy.

Ak Orbán voľby vyhrá, ako naznačujú prieskumy verejnej mienky, môže byť ministerským predsedom štvrtýkrát. Prvýkrát vládu viedol od roku 1998 do roku 2002, druhýkrát do premiérskeho kresla zasadol v roku 2010 a v ďalších voľbách o štyri roky neskôr mandát obhájil.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #maďarské voľby